Sari la conținut

DIGIMATINAL. Cum îngrijim câinii în perioada verii

Toaletarea câinilor este foarte importantă atât pentru confortul, cât şi pentru sănătatea lor. Ea trebuie făcută periodic, în funcţie de rasa şi de blana animalului.

Oana Grigore, stilist canin: „Prima fază este verificat urechi şi tăiat unghii”.

Ghearele lungi afectează mersul câinilor, motiv pentru care este bine să fie tăiate ori de câte ori cresc. Scurtarea lor se face cu ajutorul unui cleşte special, având grijă să nu tăiem din zonele vascularizate ale unghiilor.

O atenţie deosebită se acordă părului de la nivelul canalului auricular. Acesta se poate smulge cu o pensetă sau cu vârful degetelor. Ulterior, se şterge urechea cu ajutorul unui tampon de vată imbibat cu soluţie de curătare.

Oana Grigore, stilist canin: „După aceea îl băgăm la băiţă. În funcţie de păr, de culoare, s.a.m.d sunt anumite produse pentru fiecare câine în parte”.

În general, câinii sunt atraşi de apă, de aceea este important ca spălarea lor să nu fie un calvar, ci o plăcere. Temperatura apei se stabileşte în funcţie de preferinţele patrupedului. Se începe umezirea blănii dinspre coadă către cap, avand grijă să nu udăm ochii şi interiorul urechilor, apoi se masează şi se şamponează blana cu produse specifice animalelor pentru că cele folosite de oameni pot provoca alergii, uneori greu de tratat.

Oana Grigore, stilist canin: „Trecem la etapa de uscat și pieptănat, întotdeauna se piaptănă în timp ce se usucă, niciodată nu se usucă şi după aceea se piaptănă, se fac împreună în acelaşi timp după care începe tunsul”.

Nu toți câinii se tund, ci doar cei a căror blană creşte în permanenţă. Este de preferat să-i periem cât mai des, pentru a elimina murdăria şi pentru a evita încâlcirea părului.

Dacă se optează pentru o anumită tunsoare, atunci e bine să se ştie că blana este un bun izolator termic şi protejează câinele de insolaţii, motiv pentru care nu trebuie îndepărtată definitiv.

Există o toaletare de întreținere şi una pentru expoziţii. Dacă prima se poate realiza cu maşina de tuns, cea de-a doua este bine să fie făcută de un specialist pentru că necesită răbdare, pricepere şi folosirea foarfecii.

Oana Grigore, stilist canin: „Câinii pentru expoziţie se tund într-un anumit fel pentru a pune în valoare calităţile rasei respective”.

Îngrijirea unui câine poate ajunge până la 200 de lei pe lună şi de aceea este bine să ne gândim ce rasă ne dorim să creștem. 

Pe aceeași temă