DIGIMATINAL | Karma, maidanezul utilitar

Data publicării:
vlcsnap-2015-08-25-09h16m37s603

Dacă un om sănătos nici nu conştientizează gestul banal de a deschide uşa, de exemplu, pentru o persoană imobilizată lucrurile sunt mult mai complicate şi orice ajutor este vital. Venită din adăpost, unde mulţi o considerau agresivă, căţeluşa Karma a dovedit că poate deveni un bun câine utilitar.

„În primul rând a trebuit să înveţe să meargă puţin în lesă, în al doilea rând a trebuit să se obişnuiască cu scaunul cu rotile”, spune Cătălin Cornea, specialist în dresaj şi comportament canin.

Au urmat apoi paşii de bază în dresajul unui câine: şezi, culcat, aşteptare, ca ulterior să treacă la ridicarea şi aducerea diverselor obiecte. Dresajul a devenit din ce în ce mai complex.

„Am început să o învăț să deschidă sertare, de exemplu, să ridice diverse obiecte care sunt în sertar, ceea ce este un element extrem de nou şi destul de dificil, aş putea spune, să deschidă uşa şi la un moment dat să o închidă pentru că oamenii în fotoliul rulant se mişcă destul de greu”, adaugă Cătălin Cornea.

Karma face parte dintr-un program care vrea să găsească soluţii la veşnica problemă a câinilor comunitari.

„Acest proiect are menirea de a arăta oamenilor că se poate dresa un câine comunitar pentru a fi cu adevărat de ajutor şi aşa se şi numeşte proiectul, hingherul cel bun caută un maidanez de ajutor”, completează Cătălin Cornea, specialist în dresaj şi comportament canin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri