DIGIPEDIA. Fiicele bogate ale Americii, secretul vinovat al aristocrației britanice

Data publicării:
digipedia

O ediţie specială „Digipedia” la Digi24. În Sâmbăta Mare şi în primele două seri de Paşti transmitem un documentar BBC despre secretul murdar al aristocraţiei britanice. Are ea doar sânge albastru? Răspunsul ruşinos este NU. În ultima parte a secolului al XIX - lea şi începutul secolului XX, mai mult de 200 de americance s-au căsătorit cu lorzi englezi. „Dolari pentru titluri nobiliare” s-a numit operaţiunea.  

Noii îmbogăţiţi ai Americii erau atât de bogaţi, iar unii nobili englezi atât de săraci, încât Oceanul Atlantic a devenit un obstacol prea mic, o baltă în calea întâlnirii lor. Există şi o ironie aici. Averile uriaşe făcute peste noapte, the new money cum le spuneau americanii, nu i-au impresionat pe vechii burghezi ai Americii, marile familii ale establishment-ului, dar i-au cucerit pe centenarii nobili britanici ajunşi la fundul sacului.

Şi mai există o explicaţie.

Între secolele XIX şi XX încă nu apăruse societatea informaţională, iar lorzii britanici habar n-aveau în ce scandaluri erau implicaţi în America taţii fetelor bogate cu care se însurau. Despre aceste poveşti de familie vorbim la „Digipedia”.

Prințesa americană învăța legată de scaun

Cât de mult sânge american curge prin vinele marilor familii nobiliare engleze? Nu vom şti niciodată. Dar ştim că în pragul falimentului, nobilii englezi au acceptat injecţia de capital a familiilor de nou îmbogăţiţi din America. Şi s-au căsătorit cu fiicele lor.

Episodul de duminică se numeşte „Nunta secolului”. S-a petrecut la New York, pe 16 noiembrie 1895. Dar povestea nu este atât despre nuntă, cât despre cum o familie uluitor de bogată din America, Vanderbilt, a crescut o ceea ce numim „prinţesa americancă”.

Familia Vanderbilt a făcut un munte de bani din căi ferate şi transport naval. A avut trei copii. Cei doi băieţi au fost trimişi la şcoli, dar fata - Consuelo - a fost ţinută acasă pentru ca mama, Alva, să îi supravegheze educaţia.

Legată de scaun la propriu, Consuelo învaţă 12 ore pe zi. Numai în weekend lua masa cu mama, ca să o poată asculta ce a învăţat. Planul Alvei Vanderbilt a fost să creeze produsul perfect pentru aristocraţia britanică.

Şi când Consuelo a făcut 18 ani, mama şi fiica au ajuns la Londra. Era 1894 şi în toată Anglia erau doar 27 de duci. Cum s-au descurcat vedeți în episodul de duminică.

Luni, ultimul episod al documentarului BBC le este dedicat americancelor care au zdruncinat societatea britanică. Nu atât datorită averilor lor cât mai mult pe mâna energiei, vitalităţii şi carismei. De departe cea mai răsunătoare poveste este cea a lui Wallis Simpson, care a lovit la vârf aristocraţia britanică. Mai la vârf de atât nu se putea. Wallis Simpson a zdruncinat familia regală. Prinţul Edward, devenit apoi regele Edward al VIII-lea, a fost atât de îndrăgostit de divorţata americană, încât n-a mai rezistat şi a abdicat.

O a doua poveste din această seară îi este dedicată lui Nancy Astor, prima femeie parlamentar din Marea Britanie şi care, da, a fost americancă.

Așadar, sâmbătă, duminică și luni, de la ora 21:00, la Digi24 vă așteaptă „Digipedia”.  Online  puteţi viziona documentarul numai LIVE, pe http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24,  de la ora 21:00 sau în reluare, de la ora 2:00.

Vizionare plăcută!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri