Sari la conținut
News Alert

Muzeul militar din curtea casei. O familie din Cehia a adunat 70 de tancuri, elicoptere şi avioane de luptă

În curtea familiei Tarantik, din localitatea Zruc, te simţi ca pe linia frontului, într-o ţară aflată în război.

„Într-o zi ne-am spus: hai să găsim nişte avioane ca să le punem la noi în grădină, aşa de amuzament! Am găsit unu, două, trei, patru şi când am ajuns la nouă aparate ne-am dat seama că spaţiul e prea mic”, povesteşte Karel Tarantik, proprietarul muzeului.

Karel Tarantik a cumpărat o bucată de pământ şi de la vecini pentru a-şi extinde muzeul.

Amatorii de tehnică de luptă au ce vedea aici: tancuri, blindate, avioane, elicoptere de luptă şi chiar o statuie a lui Stalin. În total, 70 de vehicule şi aparate de zbor, adunate de-a lungul ultimelor două decenii.

„Am dezasamblat avioane în diverse oraşe, în aeroporturi, le-am transportat cu camioanele şi apoi le-am asamblat la loc aici, cu ajutorul unor macarale”, afirmă Miloş Tarantik, fiul proprietarului.

Ce doi caută chilipiruri ori de câte ori armata scoate echipamente din uz. Muzeul din curtea casei le aduce ceva bani de la vizitatorii care vin să vadă tot ceea ce au reuşit ei să strângă până acum. Dar, nu este suficient pentru achiziţionarea unor exponate noi.

„Când avem mai multe modele de acelaşi fel, vindem unul pentru a putea cumpăra altul diferit. Sau, pur şi simplu, facem schimb. Am schimbat un Mig cu un Mirage, de exemplu”, spune Miloş Tarantik.

Vizitatorii pot urca în turela tancurilor şi pot sta în scaunul pilotului. O experienţă pe care puţine muzee militare o pun la dispoziţia oamenilor de rând.