Sari la conținut

Studiu. Câinii pot recunoaște emoțiile umane

 

FOTO: Getty Images

Echipe de experți în comportamentul animalelor și psihologi de la universitățile Lincoln și Sao Paulo au demonstrat că prietenul cel mai bun al omului, câinele, poate forma reprezentări abstracte mentale ale stărilor emoționale umane, potrivit Agerpres.

Șaptesprezece câini nedresați, din Marea Britanie și Portugalia au fost puși să vadă imagini și să asculte sunete caracteristice pentru persoane fericite sau supărate sau câini prietenoși ori agresivi. Câinii au fost puși să asculte chemarea „vino aici”, în limba portugheză, atât pe un ton prietenos cât și nervos, dar și sunete ce reprezentau lătratul unor câini prietenoși și agresivi.

„Oamenii de știință au descoperit că pe măsură ce auzeau anumite sunete, câini căutau cu privirea imaginea care avea expresia facială potrivită sunetului respectiv. Până în prezent, această abilitate cognitivă a fost demonstrată doar la primate iar capacitatea de a face această conexiune atunci când este vorba de specii diferite le aparținea doar oamenilor”, a declarat dr. Kun Guo de la Facultatea de Psihologie a Universității Lincoln din Marea Britanie.

„Studiul nostru arată că un câine are abilitatea de a integra două surse diferite de informații senzoriale într-o percepție coerentă a emoției atât la oameni cât și la câini. Acest lucru înseamnă că un câine are un sistem propriu de clasificare a stărilor emoționale”, a mai spus dr. Kun Guo.

„Câinii sunt mai inteligenți decât pisicile pentru că personalitatea lor prietenoasă i-a ajutat să dezvolte creiere mai mari”, a spus profesorul Daniel Mills, coautor al studiului, conform ediției online a cotidianului The Telegraph.

Cercetarea a fost publicată în Royal Society journal Biology Letters.