TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Alimentaţie echilibrată cu ajutorul seminţelor

Data publicării:
seminte

Cele mai cunoscute şi, totodată, cele mai consumate seminţe sunt cele de floarea soarelui şi dovleac. Au un conţinut foarte mare de proteine, vitamine şi acizi graşi, dar atenție la cantitate dacă sunteți la dietă!

„Ele trebuie consumate cu grijă, deoarece au o valoare calorică foarte mare. 100 de grame de seminţe de floarea soarelui au în jur de 300 de calorii”, spune nutriționistul Camelia Olteanu.

Bogate în acizi graşi precum omega 3, dar şi în proteine şi fibre, seminţele de in aduc și ele o muțtime de beneficii.

„Ajută tranzitul intestinal, ne feresc de constipaţia cronică, ceea ce poate duce la cancerul de colon, de asemenea sunt un bun reglator al apetitului, deoarece fibrele în general creează senzaţie de saţietate. De asemenea, fibrele ajută la scăderea colesteroloului din sânge şi la scăderea glicemiei”, spune Camelia Olteanu.

Și mai bogate în fibre sunt semințele de psyllium. Aceasta este o plantă folosită de mii de ani în India pentru a trata constipația, ulcerul gastric sau cistita. La noi se găsește sub formă de tărâţe care pot fi amestecate cu apă și băute în fiecare dimineață.

Și semințele de susan ar trebui incluse în alimentație, în special pentru conținutul foarte mare de calciu, dar și de acid oleic, o substanță care înlătură colesterolul rău din corp.

„Sunt foarte bune pentru sistemul digestiv, dar şi pentru sistemul renal. Sunt recomandate pentru creşterea imunităţii, aportul lor de fibre este foarte mare”, spune Mihaela Andrei, reprezentanta unei firme de produse naturiste.

„Ne oferă o extraordinară rezistenţă, lucru care era ştiut încă din antichitate. Soldaţii romani aveau în porţia zilnică seminţe de susan, erau măcinate, făcut din ele un piure, adăugat chimen şi se considera că le dădea foarte mare rezistenţă la marşurile foarte lungi. Sunt lucruri pe care nu înţeleg de ce azi noi le-am uitat”, spune Cecilia Caragea, reprezentanta unei firme de produse naturiste.

Puteţi consuma aceste seminţe ca atare sau în diverse combinaţii. De exemplu, puteți face un desert rapid din semințe, pere și căpșuni.

„Folosind piureul de căpşuni, facem un ornament în farfurie ca să arate delicios. Luăm o pensulă de gătit şi aranjăm o bază”, explică Laura Mihăilescu, proprietara unei ceainării.

Tăiaţi apoi o pară, iar feliile aşezaţi-le în cerc. Stropiţi cu sirop de arţar sau miere, peste care puneți „Prăjitura cu pere este un desert sănătos, poate fi consumat în orice moment al zilei, poate înlocui o gustare sănătoasă sau poate fi chiar o cină delicioasă”, adaugă Laura Mihăilescu.

Puteți pregăti și un desert cu portocale, iaurt și semințe sau puteți prepara shake-uri de fructe pe care să le îmbogățiți cu semințe.

Mai puţin cunoscute, dar cu rezerve uriaşe de nutrienţi, sunt seminţele de chia. Acestea contin de 6 ori mai mult calciu decât laptele integral şi de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli.

„Sunt recomandate în principal în curele de slăbire, dar ele în spate au foarte multe roluri benefice pentru organism - pentru sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul digestiv. De asemenea, ajută foarte mult digestia, au rol asupra sistemului circulator”, spune Mihaela Andrei.

„Seminţele de chia sunt considerate o sursă importantă de proteine, sunt unul dintre alimentele cu care alergătorii din Africa se hrăneau. Seminţele de chia ne ajută să ne concentrăm şi să fim toată ziua la capacitate maximă”, spune și Laura Mihăilescu.

Seminţele de chia nu au gust, dar dacă adaugați miere sau sucuri de fructe veți obține ce arome doriți.

Orice tip de semințe ați consuma, nu uitați să beți multe lichide. Explicația este simplă: fibrele conținute de semințe își măresc volumul în intestine, iar pentru asta au nevoie de apă. Doar așa veți observa îmbunătățiri în starea de sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri