Sari la conținut

Tudor Lakatos, artistul care a tradus melodiile lui Elvis Presley în limba romani

Tudor Lakatos sau Elvis Romano, aşa cum îi place să-şi spună, a auzit prima oară o melodie a lui Elvis Presley în perioada copilăriei, iar momentul a fost unul aparte.

„Când am auzit Elvis prima dată, am intrat în panică. Când cânta el din chitară, mi se făcea pielea de găină”, spune Tudor Lakatos, artist.

Este doar unul dintre milioanele de fani ai lui Elvis Presley, aşa că a vrut să iasă cumva în evidenţă. Prin urmare, s-a hotărât să cânte melodiile regelui rock`n`roll în limba romani, ca să demonstreze ca aceasta este o limba vie si modernă. Şi pare să aibă succes, din moment ce a fost vizitat de o echipă a postului BBC.

„În fiecare piesă eu mă cânt pe mine, viaţa romilor, căruţa, calul, necazul... a fost greu să traduc "Blue Suede shoes", fiindcă noi suntem desculţi. Aşa că am zis scurt, în romani - "Nu mă călca pe picior"”, mai spune Tudor Lakatos.

Pentru Tudor Lakatos viaţa nu se rezumă, însă, la a cânta melodiile lui Elvis Presley. Bărbatul, care este profesor de istoria romilor, şi-a amenajat în propria locuinţă două camere, unde îi ajută pe copiii din satul Şoncuţa Mare să înveţe limba engleză şi să-şi facă temele.

„Le dau un exemplu pozitiv în viaţă: ca om, să fii om cinstit, să-ţi trăieşti viaţa, să ai o pâine pe masă. Atât”, spune artistul.

Pe aceeași temă