TURIST ACASĂ. Povestea troițelor din Șchei

Data publicării:
troite

Cei care locuiau în afara cetății construiau troițe pentru că nu aveau voie să aibă biserici. Fiecare dintre cele 64 de troițe are propria ei istorie, unele poartă numele ctitorilor care le-au ridicat, iar altele au primit hram la fel ca și bisericile.

Cea mai veche, Troița din Cutun, se mai păstrează și astăzi, chiar dacă nu în locul în care fusese ridicată inițial. Cea mai cunoscută și mai mare dintre toate este troița lui Ilie Birt din Piața Unirii. Construită în 1738, a avut foarte multe inscripții și imagini cu tematică bisericească. A fost restaurată de mai multe ori, însă cei care au făcut lucrările nu cunoșteau caracterele chirilice și au modificat literele, astfel că acum nu se mai pot citi.

Alte troițe din Şchei au fost ridicate de juni. Cu excepția junilor tineri, fiecare ceată avea troița ei, care era foarte bine ingrijită. Dacă tot ajungeți în cel mai vechi cartier de la poalele Tâmpei, nu trebuie să ratați Prima Școală Românească, Biserica Sfântul Nicolae, Piața Unirii, Poarta Şchei.

Dacă vă cazați în oraș, aveți de unde alege, pentru că la Brașov sunt toate categoriile de pensiuni şi hoteluri. O noapte de cazare, spre exemplu, la un hotel de două stele costă o sută de lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri