Sari la conținut

Statuetele Oscar, placate cu aur folosit de NASA

Pregătiri în toi pentru cea de-a 90-a ediţie a premilor Oscar, care premiază an de an excelenţa în cinematogrfie. Vedeta fiecărei gale este, fără îndoială, statueta Oscar, râvnită atât de nume mari de la Hollywood, cât şi de debutanţi, care abia încep să simte gustul celebrităţii. Statueta este fabricată de o companie din Brooklyn care, pe lângă Academia Americană de Film, mai lucrează şi cu NASA.

Au fost decernate până acum 2.947 de statuete.

Cea mai cunoscută şi râvnită statuetă din lume ia formă într-o fabrică din celebrul cartier new-yorkez Brooklyn. Totul începe prin crearea la imprimanta 3D a unei matriţe din ceară, folosită ulterior pentru a realiza forma în care este turnat bronzul încins.

Peter Ross, expert calitate la Polich Tallix: „Cineva petrece destul de mult timp să se asigure că forma este aşa cum trebuie, că suprafaţa este curată. Şi, ştiţi, nu vorbim de o perioadă anume de timp, muncim până ajungem la calitatea corespunzătoare”.

Forma de bronz, care are aproximativ 35 de centimetri şi cântăreşte peste 3 kilograme, este apoi placată cu aur de 24 de carate. Este acelaşi tip de aur folosit şi de NASA în ultimii 35 de ani pentru sateliţii săi de vreme şi pentru telescoapele Hobble şi James Webb.

David Epner, preşedintele Epner Technology: „Tot ce facem este ştiinţă. Aceste chimicale sunt amestecate într-un mediu controlat, avem un laborator în care impurităţile sunt ţinute departe de aur. Este aur pur”.

În final, Oscarul este lustruit şi trimis la Hollywood. Fabrica face anual aproximativ 60 de statuete. Tot aici sunt făcute şi plăcuţele cu numele fiecărui nominalizat. Ele sunt ataşate pe statuetă de fiecare câştigător.

David Epner, preşedintele Epner Technology: „Bineînţeles (că eşti mândru, n.r.) te gândeşti că este ceva ce ai făcut tu. Noi am făcut asta (statueta, n.r.). Cum spunem în Brooklyn.”

La cine vor ajunge statuetele fabricate cu atât de multă grijă anul acesta, aflăm împreună în noaptea de duminică spre luni, când Digi24 şi DigiFilm transmit în exclusivitate pentru România, de la ora 01.30, cea de-a 90 - a ediţie a premiilor Oscar.