Operațiunea „Monstrul”. Capturile care i-au făcut pe pescari să uite de perioada de izolare

Data publicării:
Crap de 22 de kg prins la Tâncăbești
Crap de 22 de kg prins la Tâncăbești Foto: captură tv

Zeci de pescari împătimiți au profitat de relaxarea restricţiilor ca să meargă la baltă, iar capturile uriașe nu au întârziat să apară.

- Hai să îl vezi și apoi vorbim!

Doi pescari îl conduc pe un al treilea la locul faptei.

- Lasă-l, măi, să nu îl scapi! spune unul dintre ei, grijuliu, tovarășului intrat în apă până la brâu.

- Aici este trofeul, spune mândru pescarul, intrat pe jumătate în baltă și scoțând din plasă o frumusețe de crap de 22 de kg.

- Unde l-ai prins?

- La trop în față, a intrat într-o buturugă, ne-a rupt firul la lansetă.

Cu astfel de capturi, perioada de izolare a fost repede uitată.

„Am așteptat de când a început perioada de stat în casă... am curățat lansetele, mulinetele, absolut tot! Sunt stas! Sunt mai pregătite ca niciodată! Ca noi!” - spune râzând un bărbat venit la pescuit.

Sute de pescari și-au pregătit undiţele şi momeala și de la prima oră au ieșit pe baltă.

Cei mai puțin norocoși nu și-au ascuns invidia, așa că le-au arătat „susținerea” colegilor care au avut cu ce să se laude.

Relaxare la baltă. Pescarii se țin de glume

- O mână de ajutor! îi oferă cei doi pescari de mai devreme tovarășului intrat în apă să le arate crapul. Îl trag și când aproape să iasă afară, îi dau drumul înapoi râzând. Întreabă reporterul, încântați de farsă: „Ai filmat?”

- Asta e manevră! explică unul dintre ei amuzat.

- Tu vrei să ne iei după tine? își întreabă prietenul rămas în apă.

„Un crap de 22 de kg. Am avut o noapte furtunoasă. Ăștia sunt prinși mai spre dimineață. Nu avem voie să reținem prea mult peștii, așa este procedura, așa este regulamentul. Azi-noapte am avut și o salontă de 25 de kg”, explică pescarul norocos.

Administratorii bălților de pescuit spun că au luat toate măsurile ca pescuitul să se desfășoare fără ca participanții să riște infectarea cu noul Coronavirus. Temperatura fiecărui participant este luată la sosire, standurile de pescuit sunt așezate la distanțe între 10 și 70 de metri, iar masca este obligatorie când pescarii se întâlnesc pe aleile din zona bălților. Şi neapărat trebuie spus că între capturi pescarii îşi arată talentul bucătăresc.

- Dacă tot am luat marea captură, punem lanseta la loc și am o surpriză pentru voi, destul de mare!

- Lucrați pe mai multe planuri?

- Da!

- Miroase!

- Aici facem o mare ciorbică. O ciorbiță cum nu mai găsești nicăieri, o ciorbiță cum numai pe lacul Tâncăbești se face. Și surpriză! O ciorbiță de cocoș!!! spune mucalit pescarul.

Peștii sunt deparazitați înainte de a fi introduși în bălțile amenajate

Pe o altă baltă din apropiere, proprietarii spun că perioada de izolare a trecut, iar acum pescarii trebuie să recupereze, așa că bălțile au fost populate cu noi exemplare.

Cristian Popa - jurnalist Digi24:  „Asta chiar nu mi s-a mai întâmplat! Să vin la pescuit fără undiță și să și reușesc să prind pește! Și dacă aș vrea, aș putea să prind mult mai mulți, pentru că barca este plină. Rolul bărcii este unul extrem de important. Aici peștii sunt deparazitați, este o soluție specială pusă în apă, dar și sare și este suficient ca peștii să stea doar câteva minute în această soluție, înainte să ajungă în apa lacului”.

„Este foarte importantă în piscicultură această operațiune, în momentul în care se aduc pești din altă parte, când le schimbi mediul de viață, este foarte important să se facă deparazitarea înainte”, explică Gabirel Rizea, administrator de baltă.

„Ăsta este primul transport, mai vine unul mâine și în funcție de cât de îndemânatici sunt cei care pescuiesc să îl scoată din lac, ne dau nouă sarcina să-l repopulăm din nou”, spune reprezentantul unui astfel de loc amenajat special pentru pescari.

Cei mici s-au uitat uluiţi la barca plină de peşte.

- Crezi că poți să prinzi un pește?

- Nu știu, să încerc!

- Ia să vedem.

- Da. Pot să prind peștele și dacă nu am undiță!

După ieșirea din starea de urgență, oficialii au fost de acord cu redeschiderea bălților cu mențiunea că fiecare astfel de ieșire să fie făcută cu maximă prudență și măsuri de precauție pentru a evita riscul infectării cu noul coronavirus.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri