Ce este ketamina, medicamentul care l-a ajutat pe Matthew Perry înainte să îl omoare

Data actualizării: Data publicării:
GQ's Annual Men of the Year Party, West Hollywood, Los Angeles, California, USA - 17 Nov 2022
Nivelul de ketamină din sângele lui Perry a fost în intervalul folosit pentru anestezia generală, conform raportului legist. Sursa foto: Profimedia Images

Legistul din Los Angeles a hotărât că moartea lui Matthew Perry este un accident cauzat de „efectele acute ale ketaminei”. Ketamina este un medicament care a crescut în popularitate recent ca tratament pentru depresie. Moartea lui Perry evidențiază faptul că medicamentul l-a ajutat pe actor în lupta împotriva dependenței de droguri, dar că analgezicul poate fi și foarte periculos atunci când este utilizat greșit, notează Business Insider.

Matthew Perry a fost deschis cu privire la luptele sale cu dependența și sănătatea mintală, dar potrivit Biroului legist din Los Angeles County, un potențial abuz al unuia dintre medicamentele pe care le folosea pentru tratament a contribuit la moartea sa: ketamina.

Perry a fost găsit mort în casa sa din Los Angeles în octombrie. Autoritățile l-au găsit pe actor fără suflare în cada cu hidromasaj, dar cauza morții nu a fost cunoscută imediat. Vineri, medicul legist din LA a hotărât că decesul este un accident, denumind cauza drept „efecte acute ale ketaminei”.

Alți factori despre care medicul legist a spus că au contribuit la moartea sa au fost înecul, boala coronariană (cardiopatia ischemică) și efectele buprenorfinei, un medicament folosit pentru a trata tulburarea consumului de opioide.

Ketamina este folosită în tratarea depresiei și anxietății

În timp ce ketamina poate fi folosită ca un tratament eficient pentru depresie atunci când este luată sub supraveghere medicală, moartea lui Perry evidențiază modul în care poate fi, de asemenea, periculoasă atunci când este utilizată greșit.

Potrivit raportului medicului legist, Perry a primit „terapie cu perfuzie cu ketamină pentru depresie și anxietate”. Cu toate acestea, ultimul său tratament despre care se știe a fost cu o săptămână și jumătate înainte de moartea sa, ceea ce înseamnă că ketamina din sistemul său nu putea proveni din acel tratament, potrivit medicului legist.

„S-a raportat că primește terapie cu perfuzie cu ketamină pentru depresie și anxietate”, se arată în raportul examinatorului. „După raportul investigatorului medical legist, ultimul său tratament cunoscut a fost cu o săptămână și jumătate înainte de deces, iar ketamina din sistemul său nu putea proveni din acea terapie prin perfuzie, deoarece timpul de înjumătățire al ketaminei este de 3 până la 4 ore sau mai puțin.”

Nu se știe cum a pătruns ketamina în sistemul său, deși raportul autopsiei a găsit urme de ketamina în conținutul stomacului său.

Ketamina este un anestezic care este folosit în mod obișnuit în medii medicale, precum și un medicament folosit ca drog pentru efectele halucinogene. În ultimii ani, ketamina a fost, de asemenea, din ce în ce mai mult acceptată ca un tratament promițător pentru depresie.

Unii susținători ai tratamentului cu ketamină spun că are potențial de salvare a vieții pentru persoanele cu depresie severă, rezistentă la medicamente, având capacitatea de a ajuta pacienții să nu mai ia în considerare sinuciderea în câteva ore de la o singură perfuzie. Alții spun că medicamentul poate ajuta cuplurile să-și reconstruiască viața împreună, reducând inhibițiile și permițându-le să fie vulnerabili unul cu celălalt.

Riscurile utilizării ketaminei în scop recreativ

În ciuda aplicațiilor sale terapeutice, există riscuri legate de utilizarea ketaminei, în special într-un cadru recreativ. Business Insider a mai scris despre pacienții care devin dependenți de ketamină după ce o folosesc pentru tratamente medicale legitime. Unii chiar au murit după ce l-au folosit ca drog pentru consum recreațional.

Un studiu din 2022 publicat în „The American Journal of Drug and Alcohol Abuse” a identificat 138 de decese cauzate de doze fatale de ketamină folosite în scop recreațional, în cadrul a optsprezece studii diferite. Cu toate acestea, studiul nu a identificat niciun caz de supradozaj sau deces care a implicat ketamina utilizată ca antidepresiv într-un cadru terapeutic.

„Există o îngrijorare legitimă cu privire la riscurile care implică utilizarea ketaminei și a analogilor săi, în special în mediile recreative. Pe de altă parte, ketamina ca medicament este considerată sigură și este listată ca medicament esențial de către Organizația Mondială a Sănătății”, au spus autorii studiului.

Nivelul de ketamină din sângele lui Perry a fost în intervalul folosit pentru anestezia generală, conform raportului legist, ceea ce a contribuit la pierderea cunoştinţei şi la scufundarea lui Perry în cada cu hidromasaj, unde s-a înecat. Dozele de ketamină folosite pentru anesetezie sunt întotdeauna semnificativ mai mari decât dozele utilizate în tratamentele terapeutice.

Medicul legist a remarcat că boala coronariană a exacerbat probabil efectele potențiale ale ketaminei asupra lui Perry și a contribuit la pierderea cunoștinței și moartea acestuia.

Deși medicamentul a fost studiat mai amănunțit abia în ultimii ani, pentru că are un risc scăzut de dependență fizică - spre deosebire de opioide – există îngrijorări că riscurile abuzului de ketamină nu sunt luate suficient în serios.

„Cred că ne vom uita înapoi într-o zi și vom spune: Ar fi trebuit să ne descurcăm altfel”, spune Zachary Phillips, un farmacist din Atlanta care a lucrat cu pacienți pe care i-a tratat cu ketamină, peste un deceniu.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri