Sari la conținut

EUROVISION 2018. Israelul și non-conformista Netta câștigă concursul

Concursul Eurovision 2018 a fost câștigat de reprezentanta Israelului, non-conformista Netta Barzilai, cu melodia „Toy”, care transmite un mesaj ce a fost asimilat mișcării #Metoo.  De altfel, toate cele patru prezentatoare-gazdă ale show-ului din Lisabona au fost femei.

Eurovision 2018 - Final Dress Rehearsal

Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE 1:40 Netta Barzilai, 25 de ani, reprezentanta Israelului, obține cel mai mare punctaj, după votul publicului, și câștigă concursul Eurovision 2018. Iată cum sună melodia ei:

Israelul a primit un total 529 de puncte, iar pe locul doi şi trei s-au clasat Cipru (436 de puncte) şi Austria (342 de puncte).

Citiți și:  De ce participă Israelul la Eurovision?

Netta Barzilai era deja una dintre marile favorite. În piesa „Toy”, foarte antrenantă și ritmată, în care scoate sunete și face gesturi ce evocă un cocoș, ea vorbeşte despre condiţia femeii astăzi. Supraponderală și cu o coafură în stil japonez ce probabil va lansa un nou trend în modă, Netta uimește prin vivacitate și mimica expresivă. După ce comentatoarea Eurovisionului pentru TVR a citat din versurile israeliencei Netta, „Sunt o fiinţă splendidă”, colegul ei a ţinut să specifice: „Faţă de kilogramele în plus...”

Câştigătoarea trofeului Eurovision 2018, Netta Barzilai, a declarat sâmbătă noaptea, la conferinţa de presă ce a urmat marii finale pe care a câștigat-o, că aspiraţia sa este să fie ea însăşi, dincolo de orice standarde. „Nu a trebuit niciodată să transmit un mesaj anume. A trebuit doar să fiu eu însămi. Mă respect indiferent de ce măsuri am, de cum îmi stă părul, de cum e vocea mea. Nu mă înscriu în standarde, trebuie pur şi simplu să fiu eu, să mă ascult pe mine, cum vreau să creez muzică”, a spus ea. 

Ce spun versurile Nettei

„Uită-te la mine/ Sunt o ființă frumoasă / Nu-mi pasă de teoriile voastre moderne/ Veniți încoa', băieți, prea mult zgomot, vă învăț eu (sunete onomatopeice imitând cocoșul) / Hei, cred că ați uitat care-s regulile jocului/ Ursulețul meu fuge/ Păpușa Barbie are ceva de spus, hei, hei, hei / În ceea ce mă privește, „Simon spune” lasă-mă-n pace/ Îmi iau căsuța Pikachu / Ești prost ca smartphonul tău”.

„Bat clopote de nuntă/ Bărbații își zornăie banii/ Nu-mi pasă”, „Nu te juca cu mine, băiete/ Nu sunt jucăria ta”.
 
Cine este Netta
Netta Barzilai s-a născut la 22 ianuarie 1993, în Hod HaSharon, unde încă locuiește. Când era mică, s-a mutat cu familia în Nigeria, unde a trăit patru ani și apoi s-a întors în Israel. A făcut armata (în Israel e obligatorie și pentru femei) în orchestra marinei israeliene. Anul trecut a câștigat un concurs televizat de talente din Israel.
Înainte de a intra în concurs, sâmbătă seară, la Lisabona, Netta a fost sunată chiar de președintele Israelului, care a încurajat-o, i-a urat succes și i-a spus că el i-ar da punctaj maxim.
Canalul de YouTube al Eurovision a anunțat că melodia Nettei a devenit cel mai vizionat clip din istorie, cu peste 25 de milioane de vizualizări în două luni. În schimb, câștigătorul Eurovision de anul trecut, portughezul Salvador Sobral, a spus că melodia i se pare „oribilă”.
Familia i-a stat alături Nettei în timpul spectacolului, purtând tricouri pe care era imprimată imaginea cântăreței și sloganul "Yes chi-ken!", un joc de cuvinte între mesajul transmis de cântecul Nettei și sloganul cu care Barack Obama câștiga alegerile în 2008. (Fonetic, mesajul înseamnă, Da, ea poate; Grafic, înseamnă Da, puiule, cu o nuanță de Da, lașule

Este pentru a patra oară când Israelul câștigă Eurovisionul. A mai făcut-o doi ani la rând, în 1978 și 1979, apoi în 1998, cu Dana International, o artistă transgender (s-a născut băiat, iar la 13 ani a decis că e fată), al cărei bunic era evreu născut în România.


Jurii de specialitate din cele 43 de ţări care au participat în competiţia de anul acesta au votat împreună cu telespectatorii. Votul acestora din urmă a reprezentat 50% din punctajul final.

România a acordat 12 puncte Austriei şi 10 puncte Spaniei.

Portugalia, ţara gazdă, a votat Estonia (12 puncte), Albania (10) şi Austria (8 puncte).

În urma votului juriilor, Austria, Suedia şi Israel au ocupat primele trei locuri. Reprezentantul Austriei, Cesár Sampson, a fost votat cu maxim de puncte de jurii din ţări ca Marea Britanie, Israel, Polonia şi Bulgaria.

Moldova care, prin DoReDos şi „My Lucky Day”, a adus ceva din atmosfera Americii anilor 50, a primit un total de 209 puncte și s-a clasat în prima jumătate a clasamentului, pe locul 10.

 

ACTUALIZARE 1:35 Țările cu cel mai mic punctaj la votul publicului au fost Australia, Portugalia și Spania.  Moldova primește un punctaj mare de la public și trece în primele șase.

Votul publicului a diferit foarte mult ca preferințe de votul juriilor de specialitate.

ACTUALIZARE 1:30 După încheierea numărării voturilor de la juriile de specialitate, conduce Austria, urmată de Suedia și Israel. La acest punctaj se va adăuga însă votul publicului, prin sms.

ACTUALIZARE 1:25 Moldova primește punctaj maxim, 12 puncte, de la... Rusia! Aproape de încheierea numărării voturilor de la juriile de specialitate, Moldova se afla pe un meritoriu loc 10.

ACTUALIZARE duminică, ora 1:00. În acest moment se desfășoară numărarea voturilor. Cursă strânsă între Israel și Austria, urmate de Germania și Suedia. România a acordat maximum de puncte, 12, Austriei. Iată melodia Austriei:

ACTUALIZARE.  Un incident de securitate s-a produs pe scena concursului în timp ce cânta reprezentanta Marii Britanii, SuRie. Un protestatar a intrat și i-a smuls microfonul. VIDEO. Incident pe scena Eurovision 2018


Potrivit site-urilor agregatoare ale predicţiilor de la casele de pariuri, ţările favorite la titlul cântecului european sunt Cipru, Israel şi Irlanda.

Show-ul finalei aduce în scena de la Lisabona reprezentanţi ai 26 de ţări - 20 calificaţi în urma celor două semifinale, cinci din ţările fondatoare Eurovision şi o reprezentantă a ţării gazdă, Portugalia.

România, reprezentată anul acesta de către trupa The Humans, cu piesa "Goodbye", a ratat calificarea în finală, în urma celei de-a doua semifinale de joi. Anul trecut, România a fost reprezentată de Ilinca și Alex Florea, care s-au clasat pe locul al șaptelea. Cu doi ani în urmă, România nu a participat la Eurovision, din cauza acumulării unor datorii către EBU.

Și Rusia este una din țările care, surprinzător, a fost eliminată în semifinale. 

În schimb, Netta Barzilai, reprezentanta Israelului, este printre marile favorite la Eurovision. Este însă o artistă a cărei apariție șochează, iar cântăreața  se dorește o reprezentantă a curentului #Metoo și o artistă care vrea să spargă stereotipurile.

Eurovision 2018 - Final Dress Rehearsal

FOTO: Guliver/Getty Images

Video. Melodia Israelului, printre marile favorite la Eurovision 2018:

Melodia Ciprului se numește „Fuego” și este interpretată de Eleni Foureira:

Melodia ce reprezintă Irlanda este interpretată de Ryan O’Shaughnessy și se numește „Together”:

 Și Franţa este cotată cu șase. Duo-ul Madame Monsieur va interpreta - direct în finală - „Mercy”, piesă inspirată de un copil refugiat salvat dintr-o barcă de pe Mediterană.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 63 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan. 

Cam fiecare ediție Eurovision din ultimii ani a fost marcată de controverse, fie din cauza votului politic acordat de cele mai multe ori concurenților (vezi disputa Ucraina-Rusia), fie ca urmare a unor apariții șocante, cum a fost în 2014 Conchita Wurst.

România a participat la Eurovision de 19 ori, începând din 1994. A încercat și în 1993, dar nu s-a calificat.  Până în 2002, performanțele României au fost destul de slabe. Totuși, de-a lungul celor peste două decenii de participare, România s-a clasat de șase ori în top 10. Cel mai bun rezultat a fost locul al treilea, obținut de Luminița Anghel și trupa Sistem, în 2005, dar și de Paula Seling și Ovi, în 2010.

De la introducerea sistemului cu semifinale, în 2004, este pentru prima dată când România nu se califică în finală.

Finala de pe Altice Arena va fi transmisă în România de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe TVR+, de la ora 22:00.

Citiți și: 

Eurovision 2018. Mesajul trupei „The Humans” după ce nu s-a calificat în finală

Cine s-a calificat în locul României la Eurovision 2018. Casele de pariuri nu îi dădeau nicio șansă

Performanța României la Eurovision, criticată extrem de dur: „O coregrafie de doi lei”

Eurovision 2018. TVR acuză probleme la sistemul de vot în ţări cu mari comunităţi de români

România a ratat calificarea, însă Moldova merge mai departe la Eurovision. Ascultă aici melodia „My lucky day” a celor de la DoReDoS

Spectacolul finalei cuprinde şi o demonstraţie de sunete asociate cu Portugalia: stelele muzicii fado, Ana Moura şi Mariza, vor cânta la începutul show-ului. În spectacol este inclusă, de asemenea şi o intervenţie a celui ce a adus trofeul Eurovision în Portugalia, anul trecut, Salvador Sobral, care între timp a fost operat la inimă.

Vineri seara a avut loc repetiţia în cadrul căreia juriile internaţionale şi-au votat favoriţii. Sâmbătă, este rândul publicului să se exprime prin televot, sms sau prin intermediul aplicaţiei dedicate Eurovision, opţiunile juriului de specialitate şi telespectatorilor având ponderi egale.Artiştii ce vor evolua în finala Eurovision, în ordinea intrării în scenă, sunt: Melovin, cu "Under the Ladder" (Ucraina), Amaia y Alfred - "Tu cancion" (Spania), Lea Sirk - "Hvala, ne" (Slovenia), Ieva Zasimauskaite - "When We're Old" (Lituania), Cesar Sampson - "Nobody but You" (Austria), Elina Nechayeva -"La Forza" (Estonia), Alexander Rybak - "That's How You Write a Song" (Norvegia), Cláudia Pascoal - "O Jardim" (Portugalia), SuRie - "Storm" (Marea Britanie), Sanja Ilic & Balkanika - "Nova Deca" (Serbia), Michael Schulte - "You Let Me Walk Alone" (Germania), Eugent Bushpepa -"Mall" (Albania), Madame Monsieur - "Mercy" (Franţa), Mikolas Josef - "Lie to Me" (Republica Cehă), Rasmussen - "Higher Ground" (Danemarca), Jessica Mauboy - "We Got Love" (Australia), Saara Aalto - "Monsters" (Finlanda), EQUINOX - "Bones" (Bulgaria), DoReDos - "My Lucky Day" (Republica Moldova), Benjamin Ingrosso - "Dance You Off" (Suedia), AWS - "Viszlát Nyár" (Ungaria), Netta - "Toy" (Israel), Waylon - "Outlaw In 'Em" (Olanda), Ryan O'Shaughnessy - "Together" (Irlanda), Eleni Foureira - "Fuego" (Cipru) şi Ermal Meta & Fabrizio Moro - "Non Mi Avete Fatto Niente" (Italia).

Pe aceeași temă