Viața obișnuită a unui pacient cu obezitate, complet diferită de a unei persoane normoponderale. Cum îi ajută o intervenție bariatrică?

Data publicării:
foto_drFilip_1280x720 Articol susținut de Regina Maria
Dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală în Ponderas Academic Hospital

Într-o societate care pune foarte mult accent asupra aspectului fizic și unde oamenii sunt expuși în permanență unor imagini „perfecte” ale corpului uman, discuțiile despre kilogramele în plus se concentrează adesea aproape exclusiv asupra esteticii. Cu toate acestea, obezitatea este o boală, iar afecțiunile asociate, dar și limitele pe care le impune unei persoane afectate au impact profund asupra modului de viață, a stării psihice și a activităților de zi cu zi.

O viață obișnuită pentru un pacient normoponderal poate fi complet diferită de cea a unei persoane care suferă de obezitate”, explică Dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală în Ponderas Academic Hospital. „Vorbim despre lucruri foarte simple, pe care le facem în fiecare zi fără să ne gândim la ele, dar care, pentru un pacient cu obezitate, devin cu adevărat inaccesibile.

De la transpirația excesivă în urma unui efort foarte mic până la imposibilitatea de a urca un etaj, pe scări, de a păși în autobuz, de a se lega la șireturi sau chiar de a se îmbrăca singuri, viețile de zi cu zi ale persoanelor cu un număr semnificativ de kilograme în plus reprezintă o altă realitate, dincolo de partea estetică.

foto_interior_drFilip_800x1200
Dr. Simona Filip, medic primar chirurgie generală în Ponderas Academic Hospital

Tocmai de aceea, în momentul în care încep să slăbească, acești pacienți vor resimți o schimbare pozitivă prin prisma ameliorării afecțiunilor asociate obezității – precum diabet, hipertensiune sau apnee în somn – cât și psihic. „Indiferent dacă slăbesc prin metode non-invazive, cum sunt dietele, exercițiul fizic sau tratamentele specializate, sau prin metode chirurgicale, îmbunătățirea vieții pacienților care scad în greutate se înregistrează pe toate planurile, pentru că suferința lor a avut loc pe toate planurile”, subliniază Dr. Simona Filip.

Intervențiile bariatrice reprezintă una dintre soluțiile eficiente pentru scăderea în greutate, însă este foarte important ca pacienții să înțeleagă că acestea trebuie să vină la recomandarea unui medic specialist, după un consult care evaluează o multitudine de aspecte, inclusiv starea de sănătate curentă, gradul de obezitate, bolile asociate acesteia, excesul ponderal, antecedentele familiale, dar și ce obiectiv se urmărește în urma acestora. În Ponderas Academic Hospital, cei care suferă de obezitate intră într-un program special dedicat pacienților bariatrici, cu un circuit complet și personal dedicat, alături de pacienți de la investigațiile preoperatorii, pe perioada internării și apoi, pe termen lung, la controalele postoperatorii, extrem de importante în menținerea pe termen lung a noii siluete si a stării de sănătate.

Indicația de tratament, de balon gastric sau de chirurgie bariatrică o pune medicul specializat în tratamentul obezității, în urma unui consult. Fiecare pacient are profilul său unic, iar un consult inițial evaluează cauzele care au condus la excesul ponderal, inclusiv factori ereditari, stil de viață, boli endocrine, indicele de masă corporală și nu numai. De asemenea, un medic se va plia și pe ceea ce își dorește pacientul, pentru că există persoane care refuză din start anumite procedee sau care își doresc să le încerce gradual - pornind întâi cu un balon gastric și ulterior ajungând la intervenție. Sunt situații în care recomandarea de operație se poate face încă de la început, de exemplu, dacă vorbim despre un exces de 50 de kilograme, deoarece realizezi că, în astfel de cazuri, măsurile non-invazive de pierdere în greutate au șanse foarte mici de reușită”, afirmă Dr. Simona Filip.

Vorbind despre pacienții cu kilograme în plus care își doresc astfel de intervenții, dr. Filip a explicat că sunt două categorii mari: pe de o parte, cei care sunt îngrijorați de sănătatea lor, deoarece au multiple afecțiuni asociate obezității și își dau seama că și le pot corecta sau ameliora odată cu scăderea numărului de kilograme, ajungând astfel să își recâștige sau îmbunătățească starea de sănătate și să își prelungească viața, iar pe de altă parte, pacienții mai tineri, orientați mai mult către calitatea vieții de zi cu zi, care nu au apucat încă să dezvolte boli asociate, însă înțeleg că nu pot face sport, nu au suficientă mobilitate sau nu arată așa cum și-ar dori. „Am avut ca paciente și mămici tinere, care s-au operat nu atât pentru ele, cât pentru copiii lor, fiindcă nu puteau alerga după cei mici, extrem de activi în parc și la joacă, fiindcă nu puteau să îi supravegheze sau să desfășoare împreună cu ei diverse activități.”

Pentru pacienții cu obezitate, intervențiile chirurgicale aduc schimbări semnificative pe toate planurile – familial, social, profesional, psihologic și emoțional. „Când vine la control, un pacient care a avut obezitate și s-a operat este fericit și emană bucurie din toate punctele de vedere. Acești oameni devin mândri de modul în care arată și de faptul că și-au schimbat garderoba, devin mai încrezători în ei înșiși. Mulți pacienți își schimbă jobul, își îmbunătățesc foarte mult perspectivele pe parte socială, sunt cu adevărat fericiți. Cei care au avut boli asociate au scăpat de ele: nu îi mai doare spatele, nu li se umflă picioarele, nu mai iau pastile de hipertensiune sau de diabet zaharat. Femeile tinere, care au suferit de infertilitate din cauza obezității, își rezolvă această problemă”, explică Dr. Simona Filip, vorbind direct despre experiențele sale cu pacienții pe care i-a operat.

Așadar, pentru persoanele care reușesc să piardă în greutate, impactul psihologic este dat inclusiv de schimbările mici, dar importante, ale stilului de viață, precum faptul că pot face mai multă mișcare sau pot merge pe stradă fără să obosească. „Vorbim de o viață schimbată cu totul. Am avut un pacient care s-a operat la aproximativ 40 de ani și care a declarat că este supărat că nu a făcut mai devreme această intervenție, pentru că a pierdut anii de tinerețe. Într-adevăr, nu poți recupera timpul pierdut și poate tocmai de aceea trebuie să realizezi că este cazul să iei măsuri din timp dacă suferi de obezitate”, este sfatul pe care dr. Filip îl oferă tuturor celor care se luptă cu kilogramele în plus și care nu reușesc să obțină rezultatele dorite prin intermediul metodelor clasice, precum diete sau exerciții fizice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri