Alerta de vremea rea a fost prelungită

Data actualizării: Data publicării:
tramvai stb cod galben vremea meteo iarna ninsoare_inquam photos octav ganea (2)

ACTUALIZARE.  Alerta de vreme rea se prelungeşte până sâmbătă la ora 14:00. Va fi polei, vânt și ninsori abundente la munte. Aproape jumătate de țară rămâne sub atenționare cod galben.

În regiunile sudice și sud-estice temporar vor fi precipitații, predominant ploi, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de 55 - 60 km/h și izolat 70 km/h. Vor fi depuneri de polei pe arii extinse în Muntenia, local în Oltenia și în jumătatea de sud a Moldovei. În nordul Olteniei și al Munteniei, cantitățile de apă vor fi în general de 20-30 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă.

Vremea de iarnă veritabilă va continua în special la peste 1500 m. Acolo, se va depune strat gros de zăpadă şi va fi viscol. Ninsori însemnate cantitativ vor fi în zona Munților Banatului, în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură. Cantitățile estimate de precipitaţii sunt între 15-25 l/mp și izolat peste 35 l/mp. În zona înaltă stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60-70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

La altitudini mai mici, vor fi precipitaţii mixte şi polei. Sâmbătă, va ninge în tot spaţiul montan, mai consistent în sud-vest.

Duminică, vremea se va linişti la munte, dar luni, precipitaţiile se vor extinde dinspre vest şi nord-vest.

Sunt probleme şi la malul mării. Judeţele Tulcea şi Constanţa sunt, vineri, sub alertă cod galben de ceaţă până la ora 14:00. De aceea, porturile Midia şi Mangalia au fost închise, iar Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea sunt deschise doar maritim.


Este în vigoare un cod galben de precipitaţii, polei şi vânt pentru o mare parte din ţară. Sunt emise avertizări de scurtă durată pentru Sibiu şi Constanţa, unde este ceaţă densă. Ploile iau locul ninsorilor în cea mai mare parte a ţării, pentru că ciclonul venit dinspre Marea Mediterană a adus şi temperaturi mai ridicate. Fenomenele vor bate în retragere abia duminică, anunță meteorologii.

Conform atenţionării în vigoare, ploi, lapoviţă şi ninsori vor fi în special în Banat, Oltenia şi zona deluroasă a Munteniei, unde se vor acumula cantităţi importante de apă. Noaptea, va ploua mai ales în sud şi în sud-est, iar în nordul şi în centrul Moldovei va ninge. Tot în sud-est, va fi riscul cel mai mare de polei. Vântul va rămâne intens în toată jumătatea sudică a ţării şi pe creste.

Rafalele, precipitaţiile şi poleiul vor mai crea probleme şi sâmbătă în majoritatea regiunilor. În ultima zi a săptămânii, fenomenele se vor opri, însă luni, aria precipitaţiilor se va extinde din nou, în toată jumătatea de vest a ţării. Acestea vor fi sub formă de ninsoare în zona montană aferentă şi ploi în rest.

În Bucureşti, vineri va ploua slab şi se va forma gheţuş pentru că temperaturie vor fi negative. Vântul va atinge viteze de până la 55 km/h şi va amplifica senzaţia de frig. Din weekend, temperaturile vor creşte şi vor ajunge până la 3, poate chiar 4 grade Celsius. Sâmbătă, vântul va avea intensificări, va ploua ziua şi va fi lapoviţă noaptea, iar poleiul va mai crea probleme. De duminică, precipitaţiile vor dispărea şi se va forma ceaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri