Sari la conținut
News Alert

Cum va fi vremea de Paşte | F. Georgescu (ANM): Circulă pe reţele o poză în care din zăpadă e făcut un iepure

Nu putem vorbi de două anotimpuri în România, pentru că, datorită poziţionării pe hartă, succesiunea anotimpurilor se menţine, dar, fenomenele extreme, „nelalocul lor, apărute în anotimpul nepotrivit” influenţează perioada de raportare atunci când e vorba de normalul perioadei”, a declarat la Digi24 Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

Invitată la emisiunea "În faţa ta”, Florinela Georgescu a exemplificat fenomenele extreme făcând referire la viscolul din a treia decadă a lunii aprilie, din Moldova, din 2017, când stratul de zăpadă depus a fost în unele zone mai mare decât în timpul iernii.

Tot aşa a fost şi cazul furtunii din Timişoara, din septembrie 2017.

„Şi în meteorologie lucrurile evoluează în privinţa modelării numerice, modelele se perfecţionează şi tot timpul ţinem cont de această evoluţie fluidă.

Obişnuiam ca până acum 5 – 6 ani, nu doar noi, românii, ci la nivel global, să ne raportăm la perioada 1960 – 1991 ca medie atunci când spuneam mai cald decât normalul perioadei sau mai frig decât normalul perioadei. Normalul era media perioadei respective.

Ultimii ani au arătat că nu mai e relevant să ne raportăm la acea perioadă. Referinţa s-a schimbat în sensul că referinţa este ieri – până în urmă cu 30 de ani, referinţa de mâine va fi mâine – până în urmă cu 30 de ani. Asta pentru a prinde toate modificările la care asistăm”, a spus Florinela Georgescu.

Întrebată cum va fi vremea de Paşte, ea a răspuns cu o glumă: „circulă pe reţelele de socializare o poză în care din zăpadă e făcut un iepure de Paşte, care are si un coşuleţ”.

Directorul executiv al ANM a subliniat însă că niciodată, într-o estimare de sezon nu se poate extrage o informaţie despre o perioadă scurtă de timp. Estimările de sezon reprezintă media temperaturilor pentru fiecare lună în parte şi aprecierea cantităţii totale de precipitaţii care se vor cumula în luna respectivă.

Urmăriți în materialul video de mai sus explicațiile complete ale directorului executiv al ANM.

Pe aceeași temă