Editorial Accidentul de la 2 Mai este o crimă cu premeditare. Nu drogurile sunt de vină

Data publicării:
Andrei Lupu
Andrei Lupu
Deputat REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Andrei Lupu este avocat și deputat REPER.
andrei lupu, deputat usrl plus, cu camasa albastra si mainile impreunate
Andrei Lupu. deputat REPER. Credit foto: Steluța Popescu

Nu drogurile sunt de vină pentru ce li s-a întâmplat celor doi copii care au fost uciși cu o mașină de un individ scăpat de sub control. Discuția despre droguri declanșată ca urmare a tragediei este o falsă pistă pe care adevărații ucigași și complici încearcă să o potențeze pentru a scăpa încă o dată de răspunderea pentru faptele lor. Consider că în realitate ne găsim în fața unei crime premeditate care ne este prezentată ca un accident provocat de consumul de droguri.

Să începem acum o dezbatere despre droguri în cazul de la 2 Mai ar însemna să îi acordăm circumstanțe atenuante celui care a ucis cei doi tineri. Ar presupune să afirmăm implicit că fiind sub influența drogurilor nu a știut ce face și că dacă n-ar fi consumat droguri situația ar fi stat diferit. Greșit. Nu avem ce circumstanțe să îi acordăm. E ca și când ne-am îndrepta furia către pistolul cu care s-a tras în loc de persoana care a apăsat pe trăgaci.

Criminalii: Vlad Pascu și părinții lui

Individul de 19 ani nu este un „simplu drogat” care a acționat inconștient și iresponsabil. Este un individ la vârsta majoră perfect responsabil de faptele sale. Cu droguri sau fără droguri, acest om a decis că este perfect normal să ignore legea și să își bată joc de semenii săi. Este un criminal cu premeditare căruia nu i-a păsat de consecințele faptelor sale. Și în aceeași măsură sunt doi criminali și părinții săi, care știau în ce situație se găsește fiul lor, dar nu doar că nu au făcut nimic pentru a împiedica tragedia, ci au și facilitat prin comportamentul lor drama care a urmat.

Din toate informațiile pe care le avem la îndemână, părinții acestui criminal sunt produsul României moderne. Cămătari, speculanți, afaceri imobiliare dubioase, conectați politic la sistem, „antreprenorii” Guvernului Ciolacu. O familie la fel de imorală precum clasa politică ce îi permite să existe și să profite de pe urma oamenilor cinstiți. Toate acestea îi fac vinovați pentru că tot ce a creat politica românească este putred și corupt. Sunt condamnabili moral pentru ce s-a întâmplat și nimic nu îi poate absolvi de vina de a ucide doi copii nevinovați. Sunt convins că vor cheltui bani și vor accesa toate relațiile pe care le au ca să îl scape pe criminalul pe care l-au crescut.

Complicii: Cătălin Predoiu, Alexandru Rafila, Marcel Ciolacu

Poliția, sistemul medical de prevenție și autoritățile publice au partea lor de vină în lipsa de prevenție, lipsa de autorizate, indiferență, complicitate în corupție și abandonarea scopului pentru care există.

Cătălin Predoiu nu a mișcat un deget în toată această tragedie. Este indiferent și nepăsător. Nu putem desființa Ministerul de Interne, dar îi putem trage la răspundere pe cei care îl reprezintă, în frunte cu ministrul. Nu facem politică pentru a bifa Predoiu, Rafila sau Ciolacu o funcție. Vina directă a lui Cătălin Predoiu este că, deși știa la fel ca orice alt cetățean că Ministerul de Interne este disfuncțional și predispus la corupție, nu a luat nicio măsură. Acum, când avem o tragedie care ar fi putut fi prevenită de către angajații săi, funcționarul numit politic este primul și cel mai vinovat. Lipsa de măsuri a factorului politic este complicitate la crimă. În aceeași măsura este vinovat Alexandru Rafila care, deși știa că avem o problemă cu consumul de droguri și cu capacitatea sistemului de a oferi măsuri de prevenție și soluții pentru consumatori, se face vinovat de lipsa de măsuri care, iată, au permis unui consumator de droguri dovedit să urce la volan și să ucidă oameni. Complicitate.

În aceeași măsură este vinovat și premierul Ciolacu. El este cel dator să monitorizeze și să ceară reforma sistemelor vitale. Dar ce face el în acest moment? Îi dă un loc de muncă lui Victor Ponta și se preface că se ocupă de finanțe. Complicitatea acestor politicieni a distrus țara și instituțiile care ar fi trebuit să aibă grijă de cetățean. Pentru că, țineți minte, pe lângă crima de la 2 Mai mai avem și dezastrul sistemului de sănătate de unde ne vin în fiecare zi informații despre cum sunt lăsați oamenii să moară.

România are nevoie de politicieni care să înțeleagă că funcția este un instrument pentru a face sistemul să meargă. Acum avem narcisiști îndrăgostiți de putere și de bani. Mincinoși și complici la crimă. Politicieni care merg la televizor și distrag atenția de la vina lor prin discuții despre droguri și care se prefac că suferă mai mult decât familiile îndoliate.

Criminali și complici.

Partenerii noștri