Amnesty International nu se dezice: un nou raport, tot mai multe minciuni

Data publicării:
David Saranga
David Saranga
Ambasadorul Statului Israel în România
David Saranga este ambasadorul Israelului în România. Anterior a ocupat funcția de consilier principal pentru afaceri externe al președintelui statului Israel, Reuven Rivlin și a fost șef al departamentului de legătură cu Parlamentul European la ambasada Israelului la Bruxelles.
Ambasador DAVID SARANGA (1)

La câteva zile după Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, forme moderne de antisemitism inundă spațiul public.  

De această dată, asistăm la un antisemitism disimulat sub forma unui raport emis de Amnesty International, în care statul Israel este acuzat de apartheid și rasism, raport coordonat de filiala din Londra a organizației. Același birou în cadrul căruia numeroși angajați au denunțat public atitudini și comportamente rasiste.

Această ”evaluare” este o altă încercare de contestare a legitimității statului Israel. Pe lângă neadevăruri, raportul promovează și încurajează sentimente de ură și antisemitism.

Israelul este astăzi un stat democratic și prosper, unde toți cetățenii săi se bucură de drepturi depline și egale. O țară care respectă diversitatea membrilor săi, care protejează valori precum toleranța și multiculturalismul.  

Vă invit să privim componența Guvernului israelian actual care este o imagine a societății noastre diverse și inclusive. Evrei și arabi, laici și religioși, imigranți, persoane cu dizabilități și membri ai comunității LGBTQ+ își reprezintă deopotrivă națiunea. Acest exemplu grăitor este o dovadă a  angajamentului nostru ferm pentru protejarea drepturilor și valorilor liberale

Israelul este, în esență, o țară cu rădăcini multiculturale, diversitatea fiind o trăsătură definitorie a identității noastre.

O altă idee promovată în acest raport este cea conform căreia fondarea statul Israel s-a bazat pe o discriminare între evrei și arabi. Un lucru fals care, mai mult, ilustrează și o profundă lipsă de cunoaștere a evenimentelor istorice ori a realității.

Statul modern Israel a fost fondat ca urmare a sprijinului manifestat de comunitatea internațională pentru ca poporul evreu să aibă propriul cămin. În pofida discursurilor instigatoare la ură și antisemitism, Israelul este astăzi un stat în care oameni de diferite origini, etnii și religii pot trăi în libertate și în siguranță.

Este și mai tulburător faptul că o organizație, precum Amnesty International își exprimă în mod fățiș sprijinul față de Hamas, o grupare extremistă, al cărei principal obiectiv este distrugerea Israelului ”prin jihad”. Reamintesc faptul că numeroase state, cât și Uniunea Europeană, au desemnat Hamas drept organizație teroristă.

Un alt aspect relevant care trebuie cunoscut de public pentru înțelegerea corectă a acestui raport este atitudinea părtinitoare a Secretarului General al Amnesty International. În trecut, Agnes Callamard a acuzat pe nedrept Israelul de uciderea lui Yasser Arafat. A durat 8 ani până când au fost prezentate scuze pentru această acuzație nefondată.

Prin acest nou raport plin de acuzații false, argumente plagiate, realități deformate, istoria se repetă. Să nu uităm însă că indiferent de câte ori ai repeta o minciună, aceasta nu va deveni adevăr.

Partenerii noștri