Editorial Clickbait: Vezi cine este marea vedetă care mai are doar câteva zile de trăit

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

În sfârșit, se rupe tăcerea și indiciile încep să curgă. Era o mare vedetă în comunism și toată lumea din partid o știa de nașă. Putea fi și înger și drac și juca pe degete deopotrivă bărbați și femei, tineri și pensionari. Cântarea României părea un bâlci de județ pe lângă șarmul pe care îl avea vedeta noastră în fața funcționărimii gri.

Dar ca să nu vă mai fierb, este deja destul de cald, vă anunț direct. Marea vedetă care va muri pe 4 iulie este dosarul cu șină.

Înmormântarea va fi fără gardă la catafalc, dar nicidecum fără de bocitoare. Căci dosarul cu șină este genul de vedetă care încă simbolizează un colț de Românie profundă la mare căutare printre nostalgici și mai ales pentru rezistenții la schimbare.

Din 4 iulie, ar trebui să convingem și bocitoarele de faptul că șina de la groapă nu se mai întoarce. Din 4 iulie, în România va fi interzis prin lege instituțiilor publice să solicite cetățenilor dosare cu șină sau orice alt obiect de birotică, în cadrul interacțiunilor administrative. Mai mult, o altă lege pentru care ne-am luptat spune că aceleași instituții publice nu mai au voie să ceară copii după acte emise de instituții publice.

Dar ce e de făcut dacă vedeta-dosar se face strigoi și vrea să dăinuie în continuare pe coridoarele birocrației, prin vrerea funcționarilor de la ghișeu?

Noroc că am deprins din moși-strămoși obiceiul să găsim leac pentru orice. Dacă încă îți sunt cerute dosare cu șină, diverse alte obiecte de papetărie sau copii după documente, trimite-i prefectului din județul tău o sesizare cu situația întâmpinată. Toți prefecții au fost informați despre aceste schimbări și sunt obligați să ia măsuri dacă legea nu este aplicată.

Din 4 iulie, începem o nouă etapă în interacțiunea noastră cu această entitate fără corp, fără identitate, dar cu atât de multă forță: statul. Zic eu, una de normalitate, cu mai puține cerințe inutile și mai multă eficiență. Suna ca un slogan și probabil ai zâmbit amar citind aceste rânduri cu tentă de iluzie. Noi am scris legea, colegii au votat-o, președintele a promulgat-o. De acum, nu mai ține doar de câteva persoane cu funcții vremelnice ca legea 9/2023 să nu rămână încă o lege bună care nu este aplicată. Ține de noi toți.

Putem reuși împreună să trimitem în istorie dosarul cu șină, copia de pe buletin și toate celelalte simboluri enervante ale birocrației românești. Ca să câștigăm timp, să împrietenim statul cu cetățenii și să modernizăm România.

Mai multe detalii despre cum și cui poți semnala un abuz le voi face publice în zilele următoare.

Hint: Mă gândesc că după evaluare și bac vin înscrierile la licee și facultăți. Unde este de obicei loc de multe documente frumos adunate în dosare colorate. E cel mai bun moment să dăm mai departe știrea despre vedeta care ne părăsește curând.

#HaiSăFacemTreabă

PS: dacă această opinie ar avea măcar un sfert din succesul oricărei știri despre vedete, dosarul cu șină ar fi istorie în mai puțin de 48 de ore de la data intrării în vigoare a legii 9/2023.

Partenerii noștri