De ce vor alimenta gazele Jandarmeriei conflictul Firea-Dragnea

Data publicării:
proteste gaze inquam octav ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Primarul Capitalei şi liderul PSD sunt condamnaţi să meargă până la capăt cu conflictul ale cărui prime salve s-au tras la recentul CEx. Ca o ironie a sorţii, unul din argumentele de forţă în acest sens e furnizat de mersul... justiţiei.

Foto: INQUAM_Octav Ganea

"Am hotărât înfiinţarea unui grup de lucru pentru gestiunea resursei umane din PSD şi analiza periodică a începlinirii programului de guvernare, un grup format din nouă colegi, cu precizarea că acest grup nu se ocupă de evaluarea miniştrilor, acţiune de care se ocupă doar doamna prim-ministru, ci doar de a verifica în mod constant şi de a informa periodic BPN şi pe doamna prim-ministru despre stadiul îndeplinirii programului de guvernare", spunea Livu Dragnea la capătul primei şedinţe în care liderii PSD s-au strâns, după CEx-ul de pomină. 

Potrivit aranjamentelor, din grupul "format din nouă colegi" va face parte şi Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu care s-a implicat până acum în cel puţin două tentative de contestare a lui Dragnea, de fiecare dată "principialul" politician fiind întors din drum pe ultima sută de metri. 

Cât costă, în realitate, răzgândirile lui Bădălău? Cine ştie, poate vom afla la un moment dat, dar cu siguranţă preţul încasat pentru piruetele cu care ne-a obişnuit depăşeşte ceea ce ni se poate "revela" privind doar de pe margine.

E limpede însă că ultima sa reintrare în plutonul "Dragnea" a fost extrem de preţioasă pentru preşedintele social-democraţilor, dacă ar fi să socotim fie şi numai după artificiile retorice care au însoţit anunţul făcut de Codrin Ştefănescu: "Domnul Bădălău face parte din acest grup de lucru. Este un om foarte respectat, după cum știți, la CEx am tras niște concluzii să încercăm să lucrăm unii cu alții. Nu e vorba de niciun fel de trădare, că domnul Bădălău mereu a fost om de partid și a pus osul la treabă în partid".

Din nefericire pentru liderul PSD, partidul e mult prea mare, iar eşaloanele doi-trei sunt înţesate de oameni cu interse mult prea eterogene, pentru a-şi permite luxul de a folosi acelaşi băţ şi acelaşi morcov în fiecare caz.

Căci una e să-l readuci pe calea cea dreaptă pe Niculae Bădălău şi alta e, zilele astea, să o potoleşti pe Gabriela Firea.

Pe lângă anvergura riscurilor pe care şi le-a asumat fiecare din cei doi când au pornit în aventura anti-Dragnea din ultima săptămână, pe Bădălău şi Firea îi mai despart ambiţiile politice şi, mai ales, mizele, să le denumim "foarte-personale", ale coliziunii cu Dragnea. Ceva mai şterse, aparent chiar tinzând spre zero - în primul caz, respectiv uriaşe spre copleşitoare - în cel de-al doilea.

Totul gravitează în jurul efectelor generate de abuzurile strigătoare la cer făcute de autorităţile de resort la mitingul diasporei din 10 august.

Într-un ritm care îngrijorează tot mai tare gruparea Dragnea, ancheta penală scoate la iveală detalii incredibile privind modul în care şefii Jandarmeriei s-au achitat de sarcini, alimentează în loc să subţieze suspiciunile care o privesc direct pe Carmen Dan şi - foarte important! - îl pun pe prefectul Capitalei în situaţia de expune, inclusiv public, detalii-cheie pentru a se disculpa, mai ales după ce a avut ocazia să vadă cum conducerea Jandarmeriei şi a MAI s-au apucat să mute pe umerii săi o mare parte a responsabilităţii pentru agresarea civililor paşnici.

O apropiată a soţilor Firea-Pandele, Speranţa Cliseru nu a dat până acum semne că va îmbrăca haina de martir pe altarul grupării Dragnea. Ba mai mult, audierea sa de marţi, din Parlament, marchează un nou moment de delimitare de versiunile pe care Liviu Dragnea, Carmen Dan şi servitorii lor din fruntea Jandarmeriei încearcă să le acrediteze în spaţiul public. Mai mult, lipsa de apetit a actualei conduceri a PSD de a o lăsa pe Cliseru să spună cât mai multe s-a văzut şi marţi, în Comisia de apărare de la Senat, când şeful comisiei s-a panicat de deschiderea manifestată de Speranţa Cliseru în a veni cu noi şi noi detalii.

"Poate că a fost o confuzie la nivelul ministerului, legată și de faptul că probabil nimeni nu m-a întrebat dacă am emis sau n-am emis un ordin înainte să se exprime public. [...] Deci e o diferență foarte mare între a aproba la cererea jandarmeriei o intervenție și a dispune o intervenție în scris", le-a explicat Speranţa Cliseru parlamentarilor din Comisia de apărare din Senat, punând, din nou, reflectoarele pe inadvertenţele presărate în punctele de vedere emise până acum de reprezentanţii Jandarmeriei şi ai MAI.

Ori în cele emise de... şeful PSD, care anunţa luni, senin şi oarecum lipsit de tact faţă de sensibilităţile Gabrielei Firea, că: "Am decis că instituţiile statului au acţionat corect şi legal la mitingul neautorizat din data de 10 august şi de a transmite un mesaj de susţinere pentru Jandarmeria Română şi pentru celelalte instituţii ale statului care au fost implicate în asigurarea ordinii şi liniştii publice în data de 10 august în faţa unor acţiuni violente din partea unor participanţi la acea manifestaţie neautorizată" (detalii AICI).

Din fotografia prezentată de Dragnea rezultă că totul a mers şnur, deci nu există rest şi semne suplimentare de întrebare.

Din cea prezentată de Speranţa Cliseru, reiese că avem de-a face cu o diversiune, ceea ce le dă procurorilor noi argumente în favoarea adâncirii cercetărilor. 

Din simpla suprapunere a celor două imagini putem trage chiar singuri concluziile.

Acum trei săptămâni, în ziua în care fusese chemată la Parchetul General, pentru audieri în dosarul "10 august", Gabriela Firea spunea fix ce a spus azi Speranţa Cliseru în faţa senatorilor din Comisia de apărare: "Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos ţap ispăşitor, dar ancheta va releva faptul - aici sunt subiectivă - că nu are nicio vinovăţie, prin prisma faptului în special că, cel puţin din câte ştim, din câte ne-am informat, nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de servicii şi la ordine militare. În primul rând, fiind un prefect foarte nou, la momentul mitingului, de trei săptămâni, nu avea nici măcar certificat ORNISS şi acces la astfel de informaţii, pentru că din data de 5 iulie doamna Cliseru era prefect. Prin urmare, n-a făcut altceva decât, conform legii, la solicitarea reprezentantului Jandarmeriei aflat în acea cameră de la Piaţa Victoriei, să contrasemneze, deci nu să scrie, acest ordin care fusese deja scris, întocmit, de către reprezentantul Jandarmeriei, pentru că aşa precizează legislaţia în vigoare(detalii AICI).

Chiar dacă vor merge-şnur, ancheta apoi procesul privind violenţele servite de forţele de ordine populaţiei civile din Piaţa Victoriei, în 10 august, se vor întinde pe parcursul unui interval însemnat de timp. Acest interval, însă, s-ar putea prelungi, în condiţiile în care tentativele de obstrucţionare a muncii procurorilor nu sunt deloc puţine. 

Pentru Liviu Dragnea, care dă toate semnele posibile că îşi doreşte cu ardoare stoparea, ACUM, a investigaţiilor, continuarea anchetei reprezintă o problemă nu doar pentru că oameni de încredere precum Carmen Dan riscă mult, ori pentru că ar putea fi el însuşi luat la întrebări de procurorii militari, ci şi pentru că va acţiona ca un bisturiu asupra rănilor deja deschise din PSD.

E foarte simplu: Speranţa Cliseru va rămâne o piesă importantă în puzzle-ul la care lucrează porucorii, totodată, va fi nevoită să-şi apere pielea, iar acest din urmă lucru, din câte se vede deja, nu va fi posibil fără să contracareze neadevărurile pe care reprezentanţii Jandarmeriei şi ai MAI le spun despre ea.

Cliseru va rămâne pe mai departe angajată în lupta cu oameni pe care, după toate aparenţele, Dragnea se chinuie să-i protejeze, ceea ce înseamnă că, alături de Speranţa Cliseru, în aceeaşi luptă va rămne în continuare implicată şi Gabriela Firea.

Care Firea, dacă ne uităm puţin în urmă, observăm că nu a ezitat să atace frontal versiunile celor care au atacat-o frontal pe Cliseru, iar dacă privim puţin în faţă, putem anticipa că nici nu va avea motive să procedeze altfel decât pâmă acum.

Cu alte cuvinte, ancheta privind violenţele jandarmilor din 10 august îndeplineşte toate condiţiile unui carburant care să alimenteze conflictul dintre Firea şi tabăra Dragnea, cu riscurile de rigoare pentru PSD, în general, dar mai ales pentru liderul partidului, în particular.

Cum Gabriela Firea ştie foarte bine că nu se poate descurca singură într-o asemenea situaţie, va fi perfect motivată să angreneze şi alţi colegi social-democraţi în bătălia sa.

Cu alte cuvinte, ideea de a configura sau resuscita o tabără anti-Dragnea e azi, mai mult ca oricând, în topul priorităţilor primarului Capitalei. 

Partenerii noștri