Top 10 măsuri dezastruoase PSD-PNL

Data publicării:
420821531_934773950918149_5193793052145939319_n

În ultimii ani de guvernare, PSD și PNL au luat o serie întreagă de măsuri dezastruoase care au afectat viața românilor. Este vorba de taxe și impozite noi, scheme păguboase în domeniul energiei, tăierea investițiilor în domenii de bază, cum ar fi Sănătatea sau Educația, lipsa reformelor din PNRR.

1. PSD și PNL au menținut privilegiile specialilor

În loc să facă reformele din PNRR, PSD și PNL au menținut pensiile speciale, au umflat aparatul de stat (România a ajuns la un maxim istoric de angajați la stat, aproape 1,29 milioane), au plasat sinecuriști în funcții cheie și i-au răsplătit chiar și cu zeci de mii de euro pe lună (vezi Zgonea – ANCOM, vezi ASF cu cele 16 salarii pe an), au umplut conturile firmelor prietene (vezi afacerea BMW-uri pentru Poliție).

2. Au scumpit traiul românilor, prin TVA și accize crescute, prin alimentarea inflației.

Risipa de bani din bugetul de stat a alimentat inflația. Sub guvernarea PSD-PNL, România a avut cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani. Din cauza inflației galopante, BNR a fost nevoită să crească dobânda de politică monetară, ceea ce a făcut să crească ratele pentru circa 750.000 de români. Mai mult, românii au fost îngropați în taxe noi sau majorate. De la suprataxarea muncii part-time (muncești 2 ore, plătești pentru 8 ore) și a concediilor medicale la triplarea impozitului pentru microîntreprinderi și creșterea poverii fiscale pentru PFA-uri.

3. Nu au făcut reformele din PNRR.

Cele mai importante reforme introduse de USR în PNRR au fost ignorate de coaliția PSD-PNL. Este vorba de eliminarea pensiilor speciale sau realizarea unei noi legi a salarizării. Mai mult, proiectele cu banii din PNRR care ar fi ajutat la dezvoltarea României bat pasul pe loc și există riscul pierderii banilor europeni.

4. Au ratat intrarea României în Spațiul Schengen.

Aderarea parțială a României la spațiul Schegen este un eșec al guvernării PSD-PNL. Exporturile și circulația românilor se întâmplă covârșitor prin frontierele terestre, acest lucru făcându-se cu costuri suplimentare imense pentru firmele românești. Numai transportatorii au estimat pierderile la aproximativ 2 miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă între 18-22% din cifra de afaceri a firmelor din domeniu.

5. PSD și PNL au tăiat masiv de la bugetul pentru Sănătate.

PSD și PNL au tăiat 740 de milioane euro din PNRR pentru construcția de noi spitale și au băgat spitalele existente în faliment prin neasigurarea banilor necesari pentru funcționare, medicamente și hrana pacienților – vezi cazul Spitalului Județean Brașov care a decis să nu mai efectueze intervenții chirurgicale timp de o săptămână, decât în caz de urgențe. Mai mult, au blocat angajările în spitale, astfel că unitățile sanitare au rămas fără medici, asistente și infirmiere – vezi cazul Spitalului de pediatrie Gomoiu din București, a cărui Cameră de gardă este în pericol să fie închisă.

6. Au generat un haos pe piața de energie prin scheme dubioase de plafonarea/compensare facturilor la energie și a prețurilor la lemnele de foc.

România a ajuns să plătească cele mai mari prețuri la energie din Europa, raportat la puterea de cumpărare în anul 2023, din cauza schemei inventate de PSD-PNL. Ministerul Energiei bagă mâna în buzunarul contribuabililor pentru a plăti către furnizori compensări care nu mai au nicio justificare, în timp ce producătorii de stat primesc un preț mai mare în mod artificial. Schema de compensare este doar în beneficiul băieților deștepți.

7. Au îndatorat România pe următorii 20 de ani la dobânzi astronomice.

Guvernul PSD-PNL a împrumutat 145,5 miliarde lei în 2022, 203 miliarde lei în 2023, iar în 2024 Guvernul PSD-PNL vrea să împrumute încă 181 miliarde lei. Fiecare român are 7000 de lei datorie ca să acopere gaura bugetară făcută de PSD și PNL.

8. I-au lăsat pe elevi fără transport la/de la școală

Cursurile au început în 2024 cu elevii din 19 județe lăsați să ajungă la școală pe jos sau plătind transportul din propriul buzunar. De la 1 februarie, copiii care și-au plătit singuri transportul ar urma să primească sume forfetare, dar sumele anunțate nu vor acoperi în toate județele valoarea abonamentelor.

9. PSD și PNL au desăvârșit planul Dragnea de subjugare a Justiției.

Au adoptat pe repede-înainte (fără să aștepte avizul Comisiei de la Veneția) legile Justiției, accentuând politizarea din sistemul judiciar și afectând independența și eficiența acestuia. Au numit în funcții cheie din DNA și Parchetul General procurori care nu au primit avizul CSM. Cu mâna judecătorilor pe care i-au numit la CCR au avut grijă ca mii de dosare de corupție să se închidă, transformând România într-un paradis infracțional.

10. Au făcut o gaură bugetară imensă și au pus în pericol banii europeni pe care România ar trebui să-i primească

În guvernarea PSD-PNL, România a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68% din PIB, cu mult peste 4,4%, pe cât au construit bugetul pe 2023. Aceasta în condițiile în care România este deja în procedură de deficit excesiv și există pericolul stopării de către Comisia Europeană a fondurilor destinate României. În plus, în 2024 ar urma să se aplice și noua lege a pensiilor, care va antrena doar în cursul acestui an cheltuieli noi de circa 25 miliarde lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri