PSD și PNL se comasează de frica alegerilor

Data publicării:
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș
Europarlamentar REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Dacian Cioloș este europarlamentar al grupului Renew din Parlamentul European, fost prim-ministru al României.
Dacian-Ciolos_avatar_1583749724
Dacian Cioloș.

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale are un singur scop: perpetuarea cartelului politic PSD - PNL cel puțin până în 2028, mimarea reformelor așteptate de societate și protejarea puterii feudale a baronilor locali. Așa încep regimurile autoritare: când cei de la putere se consideră de neînlocuit, schimbă regulile jocului în timp ce acesta se desfășoară, apoi insinuează că ei știu cel mai bine ce vor alegătorii și sugerează soluțiile, fluturând frica de extremism pe care exact comportamentul lor de clan politic a alimentat-o.

Nu vreau să discut aici lucruri binecunoscute și amplu dezbătute despre aspectele tehnice ale comasării, cum ar fi că nu schimbi regulile electorale cu trei luni și ceva înainte de alegeri producând confuzie, sau că într-o democrație nu îngrădești drepturile sutelor de mii de cetățeni români care nu vor mai avea timp să-și obțină viza de flotant ca să voteze la locale în localitatea în care locuiesc.

Vreau, în schimb, să mă refer la contextul mai larg: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt speriați. „Stabilitatea” pe care le-au promis-o românilor, alături de președintele Iohannis, care a creat, girat și protejat alianța PSD - PNL, nu s-a materializat. În ianuarie, România a avut o rată a inflației de 7%, cea mai mare din UE, dar prețurile unor alimente, de exemplu, au crescut și cu 30% față de 2022. 34,4% dintre români sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, cel mai mare procent din UE - 6 milioane și jumătate de români. Pe acest fond, sinistrul partid AUR urcă în sondaje, acoperă cu gălăgie orice fel de dezbatere rațională și așezată și dezbină și mai mult o țară cu răni nevindecate. Ce soluții au PSD și PNL pentru aceste probleme? Ce ne propun? Și de ce nu ne-au arătat aceste soluții imaginare din noiembrie 2021, de când sunt la guvernare împreună?

Incompetența lor a fost mascată de narațiunea „stabilității”. Unde este stabilitatea României, domnilor Ciolacu și Ciucă? Cum discutați de stabilitate, de reziliență și de sprijinirea Ucrainei în respingerea războiului criminal început de Putin, când sunteți direct responsabili de creșterea extremiștilor rusofili care s-au adunat în jurul lui Simion și Șoșoacă? AUR și restul extremiștilor profită de pe urma disperării românilor, pe care Guvernul Ciolacu a provocat-o prin refuzul constant de a reforma statul român. Acum ne veți flutura prin fața ochilor din nou marota cu reforma administrativă și poate chiar modificarea Constituției (dacă vreți să introduceți în rotativă și funcția prezidențială, probabil vă trece prin cap schimbarea regimului prezidențial în regim parlamentar și aducerea alegerii președintelui la mâna parlamentului pe care aveți de gând să-l controlați).

Stabilitatea nu s-a materializat pentru că nu a fost niciodată un obiectiv real. Nu pentru România au căutat PSD și PNL stabilitate, ci pentru ei și acoliții lor. Cele două partide nu au găsit valori comune peste noapte. Nici nu dau pe dinafară de proeuropenism, poate doar atunci când au întâlniri la Bruxelles, nici de liberalism sau grijă pentru cei vulnerabili. Pe ei îi unește interesul de moment, supraviețuirea politică și, dacă se poate, domnia peste România pentru următorii 4-5 ani. Dacă cineva își făcea iluzii că PSD s-a reformat după plecarea lui Liviu Dragnea sau că PNL sub actuala conducere va ieși din lațul PSD, vedem zilele acestea cum mentalitatea de cartel, combinațiile și clientelismul sunt în ADN-ul acestor formațiuni. Instinctul de a te agăța de scaun bate responsabilitatea de a proteja democrația. Legătura de clan bate jurământul depus la învestitură. Nevoia baronului local bate grijile cetățeanului de rând.

Jongleriile politice pe care le gândesc liderii pentru a-și cimenta autoritatea pot fi dejucate doar la vot. Fricoșii din capul statului uită că românii au o mare aversiune pentru partidul-stat care controlează tot.

Partenerii noștri