Anatomia unei lansări ratate. Ce șanse are doctorul Cîrstoiu

Data actualizării: Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24
liliana ruse

În aproape 30 de ani de presă, nu-mi amintesc să fi văzut vreun eveniment politic mai bizar decât lansarea candidaturii la Primăria Bucureștilor a doctorului Cătălin Cîrstoiu. Un falset cap-coadă, menit să transmită electoratului că alianța PSD-PNL a găsit cea mai bună soluție pentru București, după luni pline de chin și analiză. Ca și în cazul aderării la Schengen, coaliția a ridicat miza prin mister, informații false aruncate pe piață pentru a deturna atenția presei și așteptări nerealiste, pentru ca apoi să nu livreze nimic. Lansarea candidaturii doctorului Cîrstoiu a fost un eșec, din mai multe motive:

  • Candidatul a așteptat 40 de minute până să rostească primul cuvânt. Cătălin Cîrstoiu a fost nevoit să asculte discursul incoerent al lui Nicolae Ciucă, vorbele fără semnificație ale lui Marcel Ciolacu, plus speech-urile ipocrit entuziaste ale Gabrielei Firea și Sebastian Burduja.
  • Mesajul Gabrielei Firea – “azi e ziua fericirii”. Chipul său transmitea orice altceva decât fericire. Cu excepția lui Marcel Ciolacu, toți cei din sală păreau chinuiți de durere de dinți. Firea e evitat să pronunțe numele candidatului căruia urmează să-i coordoneze campania electorală.
  • Discursul interminabil al lui Nicolae Ciucă. Atunci când n-ai talent oratoric, indicat e să vorbești cât mai puțin. Nici acum nu e clar cum vrea Ciucă să se profileze.
  • Speech-ul despre nimic al lui Marcel Ciolacu. Premierul a vrut doar să arate că el e jupânul. Liderii politici au făcut evenimentul să fie despre ei, nu despre candidat.
  • Subordonarea politică a candidatului. Prezentat ca independent, doctorul Cîrstoiu a fost al cincilea vorbitor, deși el ar fi trebuit să fie personajul central al evenimentului. Semnalul că va trebui să asculte de partide a fost foarte puternic.
  • Excesul de metafore medicale. E de înțeles dorința de a capitaliza electoral de pe urma profesiei lui Cătălin Cîrstoiu. Însă desele referiri la boală nu pot aduce prea multe beneficii. Chiar și mărturisirea doctorului Cîrstoiu, că a fost supraviețuitor al cancerului, îl va face vulnerabil. În România, cancerul este încă asociat cu o boală îngrozitoare și o moarte iminentă. Alegerile sunt despre speranța într-un viitor mai bun pe termen lung. Comparația dintre cancer și boala de care suferă Capitala a fost exagerată și nedelicată.
  • Urcarea pe scenă a lui Robert Negoiță. De departe cel mai ciudat moment din toată conferința de presă. Primarul Sectorului 3 a fost invitat pe scenă ca să se dezică de Piedone și să-și exprime sprijinul pentru doctorul Cîrstoiu. N-a fost capabil să facă nici una, nici alta.
  • Niciunul dintre primarii de sector ai alianței (Robert Negoiță, Ciprian Ciucu și Daniel Băluță) nu au stat lângă candidat și nu și-au declarat susținerea pentru el.

Chiar și după acest eșec al lansării, e prea devreme pentru a evalua șansele lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. Va conta enorm tipul de campanie pe care doctorul Cîrstoiu o va face și susținerea primarilor de sectoare în funcție. Deocamdată, șansele candidatului PNL – PSD, care pleacă de pe locul al treilea în sondaje, sunt mici. Are de luptat nu doar cu primarul în funcție, Nicușor Dan, ci și cu primarul Constantin Popescu-Piedone, cu care împarte același electorat. Eșecul lansării de la Palatul Parlamentului va alimenta conspirațiile privind blatul alianței cu Piedone (PNL și PSD să dea primarii de sectoare, iar Piedone să devină primar, sprijinit de alianță în Consiliul General al Primăriei București).

În condițiile în care doctorul Cîrstoiu și primarul Piedone își vor canibaliza reciproc electoratul, Nicușor Dan are cele mai mari șanse. Tot ce are de făcut este nu greșească major și să speculeze erorile alianței. La cum se arată, vor fi destule.

Partenerii noștri