Irak, o ţară fără linişte. Ce se ascunde în spatele protestelor și cine e liderul preferat

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
Abdul Wahab Al Saadi pe afisele protestatarilor irakieni
Foto: ina.iq

Războiul cu sângeroasa grupare teroristă Stat Islamic s-a încheiat din 2017, dar ţara încă nu îşi găseşte liniştea. Este nevoie de 100 de miliarde de dolari pentru reconstruirea oraşelor unde teroriştii au distrus tot ce le-a ieşit în cale. Preşedintele Trump a spus demult că nu intenţionează să mai investească în refacerea Irakului, dar statele din Golf, care au buzunare adânci, ştiu cât de important este ca zona să fie stabilă, aşa că îşi arată generozitatea.

proteste irak
Foto: ina.iq

În Irak sunt proteste masive. Până acum au fost deja ucişi 93 de oameni şi aproape 4.000 au fost răniţi de forţele de ordine irakiene. Oamenii sunt furioşi pe autorităţile corupte, care controlează tot în ţară şi fură, spun ei, inclusiv banii pentru reconstrucţia post-război a statului. Represaliile dure sunt condamnate de comunitatea internaţională, dar conducerea de la Bagdad nu pare prea impresionată şi continuă să folosească violenţa împotriva civililor.

Unde sunt banii?

irak1
Foto: ina.iq

Irakul are de înfruntat încă un adversar, discret, dar la fel de ucigător: corupţia. Zone întregi au fost puse la pământ în timpul războiului şi oamenii rămaşi pe drumuri cer acum guvernului să primească despăgubiri. Banii ajung în prea puţine cazuri la cei care îi merită şi majoritatea cererilor rămân nerezolvate. La această situaţie se adaugă lipsa locurilor de muncă şi a perspectivelor.

Irakienii spun că au de ales între moartea lentă, cauzată de corupţie sau cea rapidă, prin glonţ. Poporul crede că nu mai are nimic de pierdut şi a ieşit în stradă să demonstreze împotriva guvernului corupt.

De cealaltă parte, premierul se apără şi spune că administraţia sa a moştenit o situaţie complicată, care nu poate fi rezolvată printr-o soluţie magică într-un singur an, timpul care s-a scurs de când ISIS a fost îngenuncheat.

Cine vrea puterea în Irak

Abdul Wahab Al Saadi, fostul adjunct al serviciului de contrainformaţii de la Bagdad, este pentru irakieni erou naţional. El a învins ISIS. Acţiunile militare pe care le-a desfăşurat în Mosul şi Tikrit au dus la eliberarea acestor oraşe de sub ocupaţia grupării teroriste. Este atât de admirat în Irak pentru abilităţile lui profesionale, încât a fost comparat cu generalul Charles de Gaulle, cel care a condus la vremea lui mişcarea de rezistenţă franceză împotriva naziştilor.

Abdul Wahab Al Saadi a devenit încă o dată erou. Imaginea lui este purtată de protestatari peste tot şi numele îi este strigat de irakienii revoltaţi, în timpul marşurilor. Eroul antiterorismului a fost înlăturat recent din funcţie chiar de premierul Adil Abdul Mahdi şi transferat să „plimbe hârtii” într-un birou. Această mutare nu a făcut decât să enerveze şi mai mult populaţia deja iritată. Oamenii pun faptele tot pe seama corupţilor de la nivel înalt, care acum le-au învins şi eroul naţional, în loc să-l decoreze.

irak 3
Foto: ina.iq

Dar de ce contează atât de mult acest om? Pentru că irakienii îl consideră corect şi încep să-l identifice ca pe un nou lider. Autorităţile de la Bagdad au pus schimbarea lui din funcţie pe seama faptului că Saadi mergea prea des să discute cu ambasadele străine şi au lăsat să se înţeleagă că este vorba despre SUA şi Marea Britanie.

Ca să înţelegem mai bine cine este Abdul Wahab Al Saadi trebuie să ne întoarcem în timpul războiului cu ISIS. El a refuzat la vremea respectivă, în luptele pe care le-a dus, ajutorul miliţiilor controlate de Iran. Iar atitudinea lui a rămas aceeaşi în faţa influenţei pe care vecinul Iran încearcă să o impună în Irak şi după război. Unul dintre cei mai renumiţi analişti politici irakieni, Najm al-Qassab, a spus recent într-un interviu că „ Iranul încearcă să slăbească unitatea militară din Irak, prin marginalizarea și excluderea comandanților militari profesioniști. Oamenii apropiați Iranului sunt în spatele deciziei de a-l transfera pe Saadi”.

Profită Iran de interesul mai scăzut al vesticilor pentru Orientul Mijlociu? Experţii din zonă spun că da, rămâne de văzut dacă timpul le va da dreptate. Prezentul însă face ca Irakul şi cetăţenii lui să fie încă o dată victime colaterale în această confruntare acoperită de umbre, dintre Iran şi puterile din Vest.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri