Sari la conținut

Chestionar pentru protestele din România

Un tânăr din Timișoara, care lucrează în domeniul tehnologiei de cercetare a pieței, vrea să afle cât mai multe despre persoanele care au ieșit în stradă, la proteste. El a realizat un chestionar online, care a adunat deja peste 2.000 de respondenți din toată țara. Din informațiile adunate, cei mai mulți protestatari sunt tineri cu studii superioare, care lucrează în domeniul privat, unii dintre ei chiar pe funcții de conducere.

„Ce te nemulțumește pe tine? Minciuna în care trăim de atâta timp.”

„Nu trebuie să ne oprim aici, trebuie să scăpăm tot sistemul de corupți.”

„Plini de hoție, vrem să îi dăm jos, să îi demitem. Demisia cu ei, afară, să vină alții.”

Cu vârste și ocupații diferite, sute de mii de persoane au protestat în marile orașe din România, nemulțumiți de ordonanța 13 și de acțiunile actualului Executiv.

Cine sunt protestatarii care au ieșit, seară de seară, în stradă? Este întrebarea la care timişoreanul Silviu Cadia încearcă să găsească răspuns. Ca să adune cât mai multe informații, tânărul a realizat un chestionar online.

„Câte femei sunt, câți bărbați sunt, unde locuiesc cei care au răspuns la chestionar, ce studii absolvite au. De asemenea pot să mă duc la un nivel chiar mai detaliat despre aceste date, le pot încrucișa, să văd câți nu au fost la vot”, explică Silviu Cadia.

Chestionarul a fost deja completat de peste 2.000 de respondenți din toată România. Din primele date adunate, Silviu a putut creiona un prim profil al protestatarului care iese în stradă.

„Din ce am văzut și eu, conform rezultatelor, sunt foarte mulți cu studii superioare, majoritatea sun tineri de până în 45 de ani, 35 de ani aș putea să spun. Unii dintre ei ocupă funcții și de coordonare și de conducere, majoritatea sau peste 50% lucrează în domeniul privat”, continuă tânărul.

Sociologii care au urmărit îndeaproape manifestațiile consideră că profilul protestatarului este mult mai extins.

„Absolut orice persoană de bun simț, care este nemulțumită de felul în care a fost tratată implementarea acelei ordonanțe 01:53 MUSCĂ 02:00 este perfect îndreptățită să iasă în stradă”, susține și Bogdan Nadolu, sociolog.

Chestionarul, care cuprinde întrebări despre prezența protestatarilor la vot, la alegerile parlamentare, și mediile prin care ei aleg să se informeze despre situația din țară, a fost distribuit deja pe rețelele de socializare. Cei mai mulți dintre respondenți sunt din București.