Bebeluşii ies din Maternitatea Braşov nevaccinaţi împotriva hepatitei B

Data publicării:
VACCIN BEBELUSI

Din 12 septembrie şi până în prezent peste 120 de bebeluşi au plecat din Maternitatea Braşov fără să primească vaccinul împotriva hepatitei B. Riscurile cele mai mari sunt pentru copiii, ale căror mame sunt purtătoare de virus hepatic de tip B. În 20% din cauze, bebeluşii pot moşteni boala mamei.

"Mai târziu poate să degenerze în cancer sau ciroză şi ar fi păcat ca la 4-5 ani sa tratezi un copil de ciroză sau, mai rău, să facă un cancer hepatic, din cauza faptului că nu a fost vaccinat cand trebuia", afirmă doctorul Ioan Oprea, şeful Secţiei de Terapie Intensivă din Maternitatea Braşov.

Mamele sunt speriate de situaţie, dar speră că problema se va rezolva rapid. "Este foarte trist şi este păcat pentru că echipa de aici este profesionistă şi nu-şi poate face treaba cum trebuie", afirmă o proaspătă mamă.

Conducerea Maternităţii a semnalat problema la Direcţia de Sănătate Publică Braşov, care a trimis o adresă către Ministerul Sănătăţii. Răspunsul a venit, însă, până acum, nu s-au trimis şi dozele de vaccin. "Conform unei adrese, primite la sfârşitul lunii august, privind achiziţiile naţionale de vaccin, vaccinul anti-hepatita B de uz pediatric, va fi primit până în 30 septembrie" declară Gabriela Proca, medic epidemiolog în cadrul DSP Braşov.

La Maternitatea Braşov sunt necesare 5.000 de doze de vaccin anti-hepatita B. Anual, aici vin pe lume peste 4.000 de copii. În cazul în care dozele ar veni luna viitoare, toţi copiii născuţi din 12 septembrie şi până acum ar trebui rechemaţi la maternitatea pentru a fi vaccinaţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri