Sari la conținut

Cadoul din cutia de pantofi

ShoeBox a fost la început un simplu gest de generozitate al unei familii din Cluj, care a vrut să îşi înveţe copilul să dăruiască. Totul a pornit în 2006 când, îmreună cu fiul său preşcolar, tatăl a împachetat câteva lucruri într-o cutie de pantofi şi a dăruit-o unui copil al străzii.

"În anul 2007, în Cluj, între prieteni, între cunoştinţe, am adunat 512 de cutii. Acolo a pornit totul. Apoi, şeful meu, de la firmă, a văzut că tot primeam cutii şi mă întreba: ce se întâmplă, Vesa, ce-i cu atâtea cutii, cine sunt oamenii ăştia? Ce-i cu ei? Şi a zis, când a aflat despre ce este vorba, uite, avem sedii în încă patru oraşe din România, ce ai zice, la anul, în 2008, să deschidem şi în oraşele astea? Anul acesta suntem în 17 ţări, peste 180 de oraşe şi aproape 300 de centre de colectare, în toată lumea", spune Valentin Vesa - iniţiatorul campaniei. 

În 2013 s-au adunat aproape 31.000 de cutii cu daruri, iar anul trecut numărul lor a depăşit 45.000. De câţiva ani şi companiile din Braşov s-au implicat în strângerea pachetelor.

De ShoeBox au auzit şi elevii şcolilor din Braşov care, în prag de sărbători, au vrut să dăruiască din puţinul lor şi celor care nu au.

"Am cam văzut cum trăiesc copiii ăia şi mi-a fost foarte milă şi nu aş vrea să trăiesc în asemenea condiţii", spune un participant la campanie.

"Dacă nu aş fi avut nici eu posibilităţi, mi-ar fi plăcut să mă ajute cineva", spune alt participant.

Pachetele nu trebuie să conţină alimente perisabile sau obiecte mari or grele. Dulciuri ambalate, produse de igienă, periuţe şi paste de dinţi, săpunuri, jucării, cărţi, caiete sau alte rechizite şcolare pot fi cadouri numai bune pentru un copil cu vâstă între doi şi 18 ani.

"Primele lucruri pe care le scot din cutie sunt jucăriile şi bomboanele. Dacă ele lipsesc, cutia nu mai e atractivă. Primim de multe ori doar cutii cu haine, le verificăm şi le lăsăm deschise, ca să le putem completa", spune Virginia Alexandrescu - reprezentantul unei firme.

"Oamenii vin cu inima deschisă, cu zâmbetul pe buze şi sunt extrem de fericiţi să ajute copilaşii din România",  spune Augusta Ciolan - director achiziţii din cadrul librăriei.

Cadourile ajung la copii din familii cu situaţii materiale precare, în centrele de plasament sau de zi.

"Anual copiii noştri primesc cadouri din această campanie şi este o mare bucurie, aşteptăm cu drag şi săptămâna asta, să vedem bucuria de pe feţele lor", spune Monica Pârvu - coordonatorul Centrului de Zi Diaconia, Braşov.

Cei care vor să participe la campanie trebuie să ştie că Shoebox se încheie la sfârşitul acestei săptămâni. Detalii despre campanie găsiţi pe site-ul www.shoebox.ro.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan