Sari la conținut

Condamnări în dosarul Electrica

Condamnările au fost pronunţate la sfârşitul săptămânii trecute, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi sunt definitive. Constantin Jugănaru şi Gheorghe Puşcaşiu au fost găsiţi vinovaţi pentru luare de mită, abuz în serviciu în formă calificată şi spălare de bani. Alături de cei doi foşti directori, doi oameni de afaceri au fost condamnaţi la cinci şi respectiv trei ani de închisoare.

Cei doi directori au fost acuzaţi că au acceptat cumpărarea, în numele societăţii, a unor echipamente electrice contrafăcute, la preţuri mult supraevaluate. Dosarul a fost trimis în judecată de Serviciul Teritorial Braşov al DNA, acum aproape zece ani.

În acelaşi dosar, fostul şef al Serviciului de Aprovizionare al societăţii şi alţi patru oameni de afaceri au fost achitaţi, iar pentru alţi doi oameni de afaceri răspunderea penală s-a prescris. Ancheta magistraţilor anticorupţie a scos la iveală faptul că achiziţiile de produse electrice supraevaluate au fost făcute la începutul anului 2004. Produsele erau cumpărate dintr-un centru comercial din Bucureşti şi aveau origine chineză, deşi purtau marca unui cunoscut producător german.

Potrivit DNA, fiecare din cei doi foşti directori ai societăţii a luat mită un autoturism de lux şi 400.000 de lei. În schimb, prejudiciul adus societăţii a fost de 20 de milioane de lei.

Ancheta a scos la iveală faptul că, pentru a masca mita, cei doi directori şi-au trecut autoturismele de lux pe numele unor apropiaţi. Banii din mită au fost folosiţi pentru lucrări de construcţie sau renovare a unor imobile proprietate personală.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Dan Dascălu