Sari la conținut
News Alert

Fabrica de Jante Roman, scoasă la vânzare

Fabrica de Jante e de vânzare pe 18 parcele, cu suprafeţe între 210 şi 25.000 de metri pătraţi. Preţul mediu este de 87 de euro pe metrul pătrat. Administratorul judiciar al uzinei Roman nu a putut vinde întreg terenul de 130.000 de metri pătraţi, al Fabricii de Jante. Cu banii strânşi şi porţile băncilor comerciale închise, speră acum să plătească datoriile creditorilor şi să cumpere materiale pentru ce a mai rămas de produs la Roman.

"Dacă ar fi sursă de finanţare şi ar fi bani, comenzi există", Aurel Cenţu, administrator judiciar Roman.

Uzina a intrat în insolvenţă în 2014, iar din din 2015 în reorganizare. Din cei 26.000 de angajaţi, pe cei peste un milion de metri pătraţi ai platformei industriale mai lucrează acum 180 de oameni. Majoritatea sunt paznici. Administratorii spun că uzina încă are comenzi de vehicule, piese şi servicii, în valoare de aproape 416 milioane de euro, din care cele mai multe sunt pentru înzestrarea armatei române.

"Noi trebuie de foarte mult timp să ne restrângem, dar datorită lipsei de bani de investiţii, se putea restrânge uzina la un sfert din cât e şi făcea aceeaşi producţie, dacă nu şi producţie mai mare", Carol Rugacs, administrator special Roman, fost director.

În 2004, uzina a ajuns sub controlul omului de afaceri Ioan Neculaie, după ce statul a ratat multiple şanse de privatizare. Azi, imaginile de pe platformă vorbesc de la sine despre ce a ajuns fabrica de camioane de la Braşov.

"Doi ani de zile, a cărat prin spate, pe lângă Hidromecanica, a cărat la strunguri ... strunguri noi, noi. Eu am lucrat la Sculărie, în Steagu', aici. Strunguri noi, domnule, le-a luat şi le-a vândut", spune un fost angajat Roman. 

"S-au tăiat linii tehnologice de mare tehnicitate, multe dintre ele absolut noi, nedate încă în folosinţă. Toată această uzină, la această oră, nu mai poate să producă nimic. Cam la ce preţ au fost valorificate, faţă de preţul lor real? Aaaa, bine, la zece la sută, 15 la sută", Dorin Negulescu, martor în dosarul penal.

Pe 8 februarie, Ioan Neculaie a fost arestat, pe baza unei propuneri formulate şi argumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. Este acuzat de două infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, fals şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu firmele pe care le controlează. În argumentaţia care a convins Curtea de Apel să-l aresteze pe Nicolae, procurorii vorbesc explicit despre soarta fabricilor intrate sub controlul acestuia.

"Considerăm că nu este lipsit de importanţă nici modul în care Neculaie Ioan a intrat în posesia a peste 10 întreprinderi din judeţul Braşov şi împrejurimi (...), precum şi modul în care inculpatul s-a raportat la aceste afaceri, în sensul că în general le-a înstrăinat terenurile şi a vândut construcţiile din interiorul acestora ca fier vechi", se arată în motivarea contestaţiei.

"Terenul societăţii Prefa, specializată în turnarea pieselor din beton, este acum gol. A fost vândut în 2007, cu 50 de milioane de euro. Producătorul de mobilă Lemexim a fost cumpărat de Neculaie în 2003, şi-a încetat activitatea, iar terenul a fost vândut cu opt milioane de euro. Uzina chimică Romacril Râşnov a avut aceeaşi soartă. Producţia a fost oprită, utilajele vândute, clădirile dărâmate, iar terenul e acum plin de moloz", Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

Anchetatorii au informaţii despre faptul că Ioan Neculaie şi-a pus la adăpost averea, pentru ca statul să nu-şi poată recupera eventualele pagube.

"Cu ocazia încercării de a se lua măsuri asigurătorii în cauză, s-a constatat că Neculaie Ioan a transferat aproape toate bunurile sale pe numele fiului său, (...), ceea ce confirmă un comportament infracţional tipic pentru persoanele care săvârşesc evaziune fiscală şi spălare de bani. (...) Un aspect demn de menţionat referitor la arestarea preventivă a inculpatului Neculaie Ioan este cel referitor la intenţia acestuia de a-şi vinde toate bunurile, ceea ce face probabilă şi o posibilă plecare definitivă din România, ceea ce ar îngreuna considerabil urmărirea penală", se arată în motivarea contestaţiei.

Procurorii au interceptat o discuţie, purtată între un om de afaceri şi un practician în insolvenţă, din care spun că rezultă intenţia lui Ioan Neculaie de a-şi lichida afacerile din România.

CONVORBIRE TELEFONICĂ 
"Om de afaceri -Vezi că Neculaie... am primit tot prin ...(?)... am primit o ofertă de la Neculaie, vrea să-şi vândă toate acareturile.
Practician - Aşa e, o parte din ele sunt la mine-n insolvenţă.
Om de afaceri - Aha, am înţeles, toate fabricile şi uzinele vrei să spui.
Practician -Da, dacă vrei un dialog pe lângă informaţia publică, putem avea, în măsura în care găsim pe cineva după ce vede informaţia publică, găsim pe cineva care e interesat.
Om de afaceri - Nu la 250 de milioane"
Practician -Exact, eu ştiu valorile care sunt acolo.

Într-o declaraţie dată pe 28 ianuarie, în faţa procurorului, Ioan Neculaie spune că nu a semnat, în ultimii patru ani, niciun document contabil sau administrativ. În plus, susţine că a avut cea mai mare grijă de impozitele şi taxele către stat, lucru pe care l-a cerut şi angajaţilor societăţilor pe care le deţinea.

Reporter: Claudiu Loghin
Operatori: Mihai Stan, Alex Apetroae