Sari la conținut

FITS, pe ultima sută de metri

Pentru următoarele 10 zile, aproape fiecare colţ al Sibiului va fi ocupat de artă. Cartierele generale au fost deja stabilite. Luminariumul din centrul oraşului îşi aşteaptă vizitatorii. Atenţie, însă, încălţările se lasă la intrare.

Un labirint de 800 de metri pătraţi a fost construit în Piaţa Mică din Sibiu, pentru debutul Festivalului Internaţional de Teatru. Am ajuns acum în cea mai înaltă clădire a acestei structuri.

Construcţia gigantică din centrul oraşului este creaţia uneia dintre cele mai prestigioase companii din Marea Britanie, Architects of Air . Deşi contractul de la Sibiu este ţinut secret, iar intrarea pentru public va fi liberă, pentru un astfel de spectacol stradal, artiștii englezi primesc 80.000 de euro.

"Înăuntru avem acest efect de culoare, încât totul pare verde. Asta se întâmplă pentru că plasticul argintiu funcționează ca o oglindă", spune Florance Guerin, reprezentant Architects of Air

"Sunt între 40 şi 50 de evenimente zilnic. De la teatru, la teatru-dans, la spectacole de stradă şi trebuie spus că jucăm în 66 de spaţii de joc. Trebuie spus că aproximativ 70% dintre spectacole sunt gratuite. Aici sunt convins că, de mâine, se va crea o coadă lungă", spune Constantin Chiriac - președintele Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu

Pe afișul primei zile a festivalului se mai numără o expoziție de măști din Iran, parada fanfarei din Pisa, co-producția teatrală "Singuri", din Franța, Liban și Canada, dar și "Tribul culorilor", un spectacol de stradă din care cei mai colorați vor ieși chiar trecătorii.