Sari la conținut

Infracţiune demascată online 

Un bărbat de 39 de ani care locuieşte în comuna braşoveană Şinca a postat pe o reţea de socializare, în seara zilei de 29 ianuarie a acestui an, două fotografii cu un uliu porumbar, prins în capcană. Din comentariile care au însoţit poza reiese că bărbatul a fabricat singur capcana şi că este dispus să facă astfel de dispozitive şi pentru alte persoane interesate să prindă păsări răpitoare. Bărbatul a retras de pe reţeaua de socializare fotografiile, după ce a fost avertizat că prinderea în capcană a păsărilor răpitoare este infracţiune. A făcut-o însă prea târziu. O organizaţie de activism ecologic a apucat să mediatizeze pe internet fotografiile, iar acestea au ajuns în scurt timp pe masa comisarilor Gărzii de Mediu.

"Am primit mai multe sesizări, în urma postării pe o reţea de socializare, a unor fotografii de către o persoană fizică care, cu o capcană confecţionată artizanal, prindea păsări răpitoare", a declarat  Adrian Aldea, purtător de cuvânt Garda Naţională de Mediu, Braşov

Comisarii Gărzii de Mediu au verificat sesizarea, însoţiţi de lucrători ai Postului de Poliţie Şinca. Crescătorul de porumbei a fost prins în flagrant, cu o capcană cu pedală şi arc, montată în propria curte.

Poliţiştii şi comisarii Gărzii de Mediu au găsit, în fosa septică a acestei locuinţe, doi ulii şi o bufniţă. Păsările au fost prinse în capcana cu care bărbatul s-a lăudat pe reţeaua de socializare.

"Din păcate, aceste cuşti curse prind, de foarte multe ori, şi păsări mult mai rare, chiar bufniţe şi alte specii de răpitoare, care au valoare biologică mult mai ridicată", spune Dan Ionescu, reprezentant Societatea Ornitologică Română, Braşov.

Bărbatul de 39 de ani a încălcat prevederile unei Ordonanţe de Urgenţă şi ale Legii privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic. Pedeapsa pentru faptele sale este de până la un an închisoare.

"El este cercetat în stare de libertate pentru infracţiune la Ordonanţa de Urgenţă numărul 57, din 2007, respectiv ucidere de păsări răpitoare, prevăzută de lege", a precizat cms. şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt IPJ Braşov. 

Specialiştii susţin că pagubele produse unui singur crescător de porumbei de păsările răpitoare pot ajunge la sume de ordinul miilor de euro. Columbofilii nu pot captura legal ulii sau bufniţele, însă nu beneficiază, în prezent, de nicio compensaţie pentru pierderile suferite.

Reporter: Claudiu Loghin
Operatori: Răzvan Rădache, Lucian Păculea