"La mulți ani!" pompierilor români

Data publicării:
ZIUA POMPIERI

Primii care au fost omagiați sunt veteranii care și-au dedicat viața luptei cu focul și salvării de vieți. Colonelul în rezervă Florin Răbăcel, unul din cei care au aparat siguranța brașovenilor, privește cu nostalgie fragmentele de istorie care îi amintesc de cei 36 de ani petrecuți în cazarma pompierilor. Își amintește de anul 1954, când a fost repartizat, ca tânăr ofițer la Brașov.

"Nu aveam mașinile de luptă care sunt astăzi, nu aveam o tehnică deosebită, însă cu mașinile de luptă care le aveam făceam față la incendiile care izbucneau pe teritoriul județului Brașov", spune col. (r) Florin Răbăcel - fost comandant adjunct al Grupului de Pompieri Brașov.

Își amintește și acum cea mai grea intervenție, din 1979, când una din halele Uzinei Tractorul a fost cuprinsă de flăcări. O explozie puternică a omorât atunci 47 de oameni, după ce turnătoria veche a sărit în aer.

"Acesta fost un incendiu cu urmări deosebit de grave, mai mult din punct de vedere al accidentului care s-a produs, al numărului de morți și răniți", spune col. (r) Florin Răbăcel.

De la vechile mașini trase de cai și de la camioanele greoaie s-a ajuns acum la o tehnică modernă, pusă în slujba cetățeanului.

"Evoluția este și vizibilă și se simte practic în fiecare intervenție pe care o desfășurăm. Timpii de intervenție s-au micșorat mult prin intervențiile, cel puțin la intervenții medicale, prin SMURD și prin SAJ, Ambulanța pe care o coordonam dintr-un dispecerat unic și și celelalte tipuri de intervenții au un timp micșorat de intervenție", spune col. Ioan Stelian Rechițean - inspector șef ISU Brașov.

Spectatorii prezenți la paradă au putut afla mai multe despre ce înseamnă meseria de pompier. Atracția principală au fost mașinile și exercițiile demonstrative.

De la începutul anului, pompierii brașoveni împreună cu cei de la SMURD au înregistrat o medie de 21 de intervenții în fiecare zi.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri