Sari la conținut

Nu sunt bani pentru toţi

Radu Popica este de 12 ani angajat al Muzeului de Artă din Braşov. Spune că mereu au fost probleme cu salariile, dar nu se aştepta ca problemele să se repete şi acum, după ordonanţa Guvernului.

"Salariile au fost îngheţate în ultimii cinci ani, peste o perioadă de peste doi ani au fost tăiate cu 25% şi situaţia cea mai dificilă o au colegii mei care au salariul minim pe economie, aproape jumătate din personalul muzeului", spune Radu Popica - şef serviciu, Muzeul de Artă Braşov.

Nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât la celelalte 30 de instituţii subordonate Consiliului Judeţean s-a aplicat mărirea de 12 la sută prevăzută de actul normativ. Angajaţii Muzeului de Artă, cei ai Muzeului Casa Mureşenilor şi de la Centrul Cultural Reduta susţin că ordonanţa Guvernului le încalcă drepturile consituţionale şi produce discriminare între oameni care au aceeaşi funcţie şi aceeaşi pregătire profesională.

"Sunt oameni care au 700-800 de lei salariu, colegii de la alt muzeu, de lângă noi, o să aibe mărit salariul cu 12%", spune un angajat la muzeului.

"Am o vechime în muncă de 25 de ani şi mi-e ruşine să spun că am făcut o facultate şi iau un salariu de 1.300 de lei", spune alt angajat.

Managerii celor 3 instituţii culturale au ieşit în stradă, alături de o parte din angajaţi, pentru a trage un semnal de alarmă. În total este vorba de aproximativ 80 de angajaţi care s-au adresat Avocatului Poporului şi Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării.

"Parte dintre instituţii au primit acest 12 la sută, în vreme ce alte instituţii nu au primit, sub invocarea faptului că nu avem economii la salarii. Ori noi ştim cu toţii că la-nceputul anului, când s-au aprobat bugetele, toate au fost subdimensionate. N-a primit nimeni necesarul de bani nici măcar până la sfârşitul anului", a precizat Valer Rus - directorul Muzeului Casa Mureşenilor

"Două instituţii, aparţin aceluiaşi ordonator de credite, ba mai mult, se găsesc pe aceeaşi stradă, deci colegii se întâlnesc zi de zi, unii să beneficieze din luna august de această mărire şi alţii nu", spune Marius Cisar - directorul Centrului Cultural Reduta.

"Muzeul de Artă are un personal foarte redus şi atunci condiţia asta să faci economii din salarii nu ai cum, mai ales că nu ai avut nici bugetul până la sfârşitul anului asigurat", a declarat Bartha Arpad - directorul Muzeului de Artă Braşov.

Acum, angajaţii celor 3 instituţii au cerut Consiliului Judeţean reglementarea situaţiei printr-o şedinţă extraordinară a forului judeţean. Oamenii spun că dacă nu se va rezolva problema ridicată de ei, se vor declara oficial persecutați și discriminați, şi vor solicita autosesizarea instituțiilor guvernamentale abilitate. Consiliul judetean a discutat cu sefii celor trei institutii, dar momentan nu are parghiile legale ca sa aprobe majorarile. Oricum finantistii de la CJ trebuie sa vada intai daca pot acoperi eventuale cresteri de salarii pe bugetul actual.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Alexandru Apetroae

Pe aceeași temă