Sari la conținut

Petiţie pentru patrimoniu

Centrul de Cultură Arcuş a fost înfiinţat în anul 1990, sub coordonarea Ministerului Culturii, şi a funcţionat încă de atunci în castelul vechi de 200 de ani. În ultimii 25 de ani a găzduit sute de recitaluri, spectacole şi expoziţii, tabere şi ateliere de creaţie din toate domeniile artei.

"Eu la Arcuş am avut, acum 10-15 ani, nişte programe foarte importante de teatru, festivaluri, tabere de creaţie, deci am contribuit la ridicarea Arcuşului ca şi centru cultural. Era de la sine înţeles că trebuie să semnez, îmi pare rău că nu pot să fac mai mult", spune Radu Macrinici - dramaturg.

"Trebuie respectat dreptul proprietăţii, dar nu aşa, distrugând şi omorând ceva atât de frumos", spune Mirela Bucur - actor, regizor Teatrul Anrei Mureşanu, Sf. Gheorghe

Ultimul proprietar al Castelului de la Arcuş a fost Béla Szentkereszty, un baron maghiar care a murit în 1944, fără să aibă moştenitori direcţi. În 2002 a apărut tocmai din Africa de Sud, un strănepot după o soră a proprietarului, care a început procedurile de revendicare a domeniului ce se întinde pe 9,3 hectare. Zece ani mai târziu, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie i-a dat câştig de cauză moştenitorului.

"Nu am avut niciun contact sau vreo negociere cu proprietarii, aşa-zişii proprietari sau moştenitorii lor", spune Attila Kopacz - director Centrul Cultural Arcuş. 

"Atunci când te duci la un proces trebuie să faci dovada calităţii de moştenitor, în certificatul de naştere, de căsătorie, acte de identitate, CNP, ceea ce nu s-a întâmplat în acest litigiu, judecat cu foarte multă uşurinţă, de unde există îndoiala foarte puternică că în spate sunt nişte interese", spune Ioan Pop-Sabău - avocatul Centrului Cultural Arcuş. 

"Calitatea de moştenitor a notificatorului a fost stabilită printr-o sentinţă definitivă a CA Braşov. De 13 ani, de când ni s-a retrocedat de prima instanţă, nu reuşim să intrăm în folosinţa imobilului. După părerea mea, de mult, ce a investit statul este amortizat prin folosirea imobilului fără plata contravalorii folosinţei", a declarat  Kincses Előd - avocat partea adversă. 

Din 1962 şi până în 2012, statul român a investit în reabilitarea castelului aproape trei milioane şi jumătate de euro. Acum, autorităţile si petitionarii cer Ministerului Culturii să găsească o cale prin care să îşi recupereze investiţia.