Sari la conținut

PLOIEŞTI. Muzeul Ceasului, redeschis

În camerele muzeului este expusă o colecţie de aproape 1.000 de ceasuri şi orologii.

"Chiar de la primele instrumente de măsurat timpul, cadrane solare, ceasuri fără mecanisme, până la ceasuri de mână şi alte tipuri de ceasuri performate de la începutului sec. 20. Cel mai vechi, putem să spunem, este un ceas astronomic, astrolab, un ceas extrem de pefromant, lucrat la Blois în 1544 în Franţa", Valentina Savu, muzeograf. 

Din expoziţie face parte o colecţie de 30 de ceasuri memoriale care au fost fie achiziţionate, fie donate de personalităţi marcante ale istoriei.

Unul dintre cele mai valoroase ceasuri a aparţinut lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen şi este un ceas aurit pe care este imprimată figura lui Carol şi datează din 1870.

Clădirea în care funcţionează muzeul este un monument de arhitectură construit la sfârşitul sec. al 19-lea. Din anul 1971, imobilul găzduieşte Muzeul Ceasului, iar de atunci s-au făcut doar lucrări minore. În ultimii trei ani însă, la clădire s-au făcut ample lucrări de reabilitare.

"Consolidare şi restaurare integrală de la rezistenţă până la toate elementele care să o facă aptă să reziste încă sute de ani. Din punct de vedere informatic din punct de vedere al pazei, securităţii al reglementărilor determinate de grija faţă de valori şi personal, totul este rezolvat", Marinela Peneş, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Pe lângă expoziţia propriu-zisă, în muzeu sunt funcţionale şi panouri cu aplicaţii interactive de unde vizitatorii pot afla mai multe informaţii despre fiecare piesă, despre fondatorul muzeului şi despre istoria clădirii. Zecile de persoane prezente la deschiderea muzeului au fost încântate de ce au văzut.

"Mi se pare nemaipomenit, frumos făcut tot, interiorul şi ceasurile care sunt expuse. Am găsit foarte multe din Germania, le-am pozat", spune o vizitatoare.

"Foarte interesante, mai ales că am donat un ceas al bunicului meu", spune o vizitatoare.

Proiectul de restaurare şi consolidare a muzeului a costat 5 milioane de lei, bani din fonduri europene iar 2% din proiect a fost finanta de Consiliul Judeţean.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu