Sfântu Gheorghe. Apartamentele ANL nu pot fi vândute pentru că nu au fost intabulate

Data publicării:
BLOCURI ANL

În 2003, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a construit în municipiul Sfântu Gheorghe patru blocuri, cu 159 de apartamente. Ca acestea să poată fi vândute chiriaşilor interesaţi, trebuie îndeplinite două condiţii de bază: trecerea lor din proprietatea municipiului în proprietatea statului şi întocmirea documentaţiei cadastrale complete. Doar 120 de apartamente îndeplinesc prima condiţie, restul fiind încă în proprietatea publică a municipiului. Cât despre a doua, actele nu pot fi întocmite deocamdată, pentru că Primăria nu are bani.

" ( Reporter: Primăria va trebui să facă un efort financiar consistent ca să...) Sigur! Sper să nu întâmpinăm probleme, chiar dacă vom face pe mai multe faze, să pornim odată acest lucru şi, la un moment dat, două blocuri, trei blocuri şi, tot aşa, încet-încet să putem face" a declarat Tischler Ferenc - viceprimar al oraşului Sfântu Gheorghe.

Operaţiunea presupune angajarea unui topograf, măsurarea fiecărei locuinţe în parte, întocmirea documentului cadastral, apoi intabularea. Costul este estimat la aproape 100.000 de lei, bani pe care Primăria nu îi are încă prevăzuţi în buget. Părerea oamenilor este cu totul alta. Cei mai mulţi cred că au fost duşi cu vorba şi că la mijloc sunt alte interese.

"În momentul când ne-am interesat au spus că nu este cazul.Explicaţia asta a fost, că nu este încă cazul, nu e legal", spune o locatară. 

"Un răspuns concret nu ne-au dat, nici ca sumă, nici ca timp", spune o chiriaşă.

ANL a solicitat de mai multe ori Primăriei să facă actele, ca apartamenele să poat fi vândute. "ANL a trimis mai multe solicitări către Primăria Sfântu Gheorghe, pentru a întreprinde demersurile necesare în vederea finalizării documentaţiilor cadastrale ale locuinţelor construite de agenţie în acest municipiu şi, ulterior, a demara procedura de vânzare a acestora. Ultima adresă a fost trimisă în data de 19.01.2015, însă, până în prezent, autoritatea locală nu a trimis ANL niciun document care să ateste modificarea situaţiei locuinţelor din municipiul Sfântu Gheorghe", se arată într-un comunicat emis de ANL. 

O altă problemă o reprezintă preţurile enorme la care ajung aceste apartamente, aşa că nu mulţi sunt oamenii interesaţi să le cumpere. Un apartament cu două camere, de exemplu, ar putea ajunge la 45.000 de euro.

Până acum, spun reprezentanţii primăriei din Sfântu Gheorghe, mai puţin de zece persoane au fost la Primărie ca să se intereseze cum pot cumpăra locuinţa pentru care plătesc momentan chirie.

Reporter: Sorina Secelean / Imagine: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri