Sari la conținut

Şinca Nouă, satul european vechi de 250 de ani

Șinca Nouă a câştigat în 2005 competiţia în care s-au înscris nu mai puţin de 20 de sate din ţară. Actualul edil, Dumitru Flucuş era primar şi în acea perioadă.

„Delegația Comisiei Europene a simțit că aici comunitatea își dorește ca să se dezvolte. Noi ne-am făcut o strategie de dezvoltare și am fost siguri în momentul în care am aplicat că noi vom câștiga„, a spus Dumitru Flucuș, primar Șinca Nouă

Aşa, investitiorii străini, dar și turiștii au început să vadă potenţialul localităţii. De atunci, domnul Fucluș și-a mărit casa şi a transfomat-o în pensiune. Acum, primeşte sute de turişti străini anual.

"Chiar ne ajută că e sat european că mulți străini care vin din alte țări vin să vadă o zonă nealterată. În unele părți a venit civilizația peste ei, la noi nu. S-a păstrat tradiția", spune Gheorghe Flucuș, proprietar pensiune

În ciuda progresului, oamenii nu s-au schimbat. Încă mai merg cu bicicletele, fac căpiţe cu fân în curţi, trec cu animalele prin mijlocul străzii, stau la poartă aproape în fiecare weekend iar în zilele de sărbătoare, poartă straie naţionale.

Șinca Nouă a obținut 2,5 milioane de euro de la comunitatea europeană, bani ce au fost investiți în asfaltare, alimentarea cu apă și introducerea gazului metan. În viitor vor fi terminate lucrările la canalizare, cablurile de electricitate vor fi trecute prin pământ și vor fi construite piste pentru biciclete.