Sari la conținut

Sinistraţi pentru o zi, în vârf de munte

Turiştii blocaţi la peste 2000 de metri n-au avut o noapte prea liniştită. Nimeni nu le putea spune când vor coborâ.

"Noi suntem într-un proiect cu nişte străini şi au fost nişte întârzieri. Ne-am panicat puţin, dar până la urmă a fost totul OK", spune o turistă.

"Nu ştiam ce să facem, era foarte frig, nu ştiam cât mai avem de stat acolo", a spus un turist străin.

Dimineaţa au aflat că vor fi luaţi cu elicopterele, pentru că motorul telecabinei care îi adusese pe munte nu va putea fi reparat prea curând.

"Defecţiunea este una serioasă, e vorba despre motorul care pune în funcţiune telecabina. Noi am apelat la o echipă de specialişti din Braşov care în cursul zilei de astăzi vor veni, vor evalua situaţia", spune Lidia Bădilă, reprezentant al firmei care administrează telecabina.

De altfel, la urcare, câţiva dintre turişti au rămas blocaţi în telecabină, pentru că motorul s-a ars. Cel de rezervă, de mică putere, i-a dus, până la urmă, la staţia de la Bâlea Lac.

"Pe la ora 2, am stat o oră, după o oră am reuşit să ajungem sus, sus ni s-a spus că e o pană de curent, după care s-a spus ca e defect motorul", a spus un turist.

De sus, de pe munte, turiştii au fost preluaţi cu elicopterele şi duşi până la Cârţişoara. Din mica localitate sibiană, au fost suiţi într-un autocar şi duşi la Bâlea Cascadă, acolo unde îşi lăsaseră maşinile. Cei mai mulţi dintre turiştii rămaşi blocaţi pe munte sunt elevi şi profesori din şapte ţări, participanţi la un proiect european.

"Suntem aici pentru un proiect Erasmus, finanţat de Uniunea Europeană şi trebuia să petrecem ziua la Hotelul de Gheaţă, dar s-a stricat telecabina şi am rămas acolo", a spus un turist străin.

N-au suferit nicio clipă de frig. Au fost cazaţi şi au avut mâncare şi apă. Bonus - glumesc ei! - o excursie gratuită cu elicopterul!

"A fost o experienţă din care am avut de învăţat, mai ales pentru elevi care au avut parte de întoarcerea cu elicopterul, aşa că mulţumim tuturor, pentru că acum suntem în siguranţă", a spus un turist străin.

"După evaluare niciunul nu a avut nicio problemă de sanatate, copiii au fost chiar bucuroşi că li s-a prelungit vacanţa cu o zi", a spus Virgil Giurgiu, adjunct al inspectorului şef al ISU Sibiu.

Noaptea trecută, patru dintre turişti - israelieni -, au preferat să plece cu snowmobilele pe Transfăgărăşanul închis, pentru că dimineaţă aveau un avion de prins.

"4 turişti au fost evacuaţi din proprie iniţiativă cu snowmobile, erau turişti care în dimineaţa asta aveau avion spre ţara lor de origine. Au solicitat unei firme private, au venit, i-au transportat", a spus Adrian David, şeful Salvamontului Sibiu.

Niciun turist nu va mai urca la Bâlea Lac până când motorul telecabinei nu va fi reparat.

reporter: Adela Mohanu - Operator: Lucian Sandu

 

Pe aceeași temă