Bani europeni pentru sângele artificial

Data publicării:
sange

Preşedintele Traian Băsescu crede că la Cluj-Napoca se poate face cercetare de vârf în domeniul medical. Potenţialul oraşului e dovedit de ambiţiosul proiect al cercetătorilor clujeni de creare a sângelui artificial. Declaraţia a fost făcută la finalul întâlnirii pe care şeful statului a avut-o cu primarul Emil Boc.

"Sângele artificial poate fi un domeniu de vârf, unde Clujul poate să exceleze şi după experienţa pe care domnul preşedinte a avut-o la ultima vizită în Israel, la întâlnirea cu preşedintele statului, de ce nu să avem şi o componentă care ţine de dimensiuni artificiale ale organelor umane? Adică să putem avea o inimă artificială, un ficat artificial", a declarat primarul Emil Boc.

"Cercetarea israeliană este concentrată în momentul de faţă pe crearea acestor organe. Spunea dânsul foarte plastic: piese de schimb pentru corpul uman. Iar la Cluj aveţi un început extraordinar: sângele artificial, şi se poate gândi mai departe. De ce să nu îndrăznim să gândim că şi noi putem avea cercetare de vârf", a spus președintele Traian Băsescu.

"De acum o lună nu puteam să avansăm foarte mult. Am primit finanţare pentru o lună de la minister, special pentru proiect. Am făcut nişte paşi prin asta, sper destul de importanţi, încă analizăm rezultate. De acum încolo până în aprilie, aşteptăm, pentru că în această perioadă, tradiţional, banii sunt blocaţi din diverse motive administrative", a declarat cercetătorul Radu Silaghi Dumitrescu.

Pentru a ajuta dezvoltatea programelor de cercetare din Cluj, şeful statului a declarat că va promova cu prioritate ambiţiosul proiect Cluj Innovation City. Este vorba de înfiinţarea în oraş a unui pol de cercetare şi inovare pe patru direcţii: IT, energie, mediu şi sănătate.

"I-am promis domnului primar, având în vedere că am o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, cu domnul Barosso, vineri, că voi prezenta acest proiect. Va fi un challenge, dacă vreţi, pentru perioada următoare, ca România să obţină finanţare pentru acest proiect. Iar eu, până pe 21 decembrie, voi face din acest proiect o prioritate", a precizat șeful statului.

Cluj Innovation City este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale primăriei, ce presupune o investiţie de 300 de milioane de euro. Infrastructura centrului de cercetare şi inovare urmeză să fie construită în zona Lomb, pe un teren de 200 de hectare. Proiectul ar urma să ducă la înfiinţarea a 20.000 de locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri