Din America, acasă, în România

Data publicării:
pamela

 Pasionată de design, Pamela Raţiu şi-a decorat apartamentul în care locuieşte cu poze şi obiecte de artă, strânse din nenumăratele locuri pe care le-a vizitat de-a lungul vieţii.

"Am decis să pun în baie poze cu toţi bărbaţii mei favoriţi. Este un fel de galerie a bărbaţilor, pe care o femeie o poate avea la vârsta mea, ceea ce mă amuză atât pe mine, cât şi pe prietenele mele. Aici este o poză cu mine şi Demis făcută în 1992 de un fotograf francez, pentru revista Paris Match. Am rămas buni prieteni şi în ziua de azi", explică Pamela Rațiu imaginea surprinsă într-una dintre fotografiile din locuinţa sa.

Transilvania, promovată intens în lumea întreagă

De când a venit în România, Pamela Raţiu s-a ocupat de numeroase campanii sociale, cum ar fi cele de ajutorare a copiiilor din familii defavorizate sau de prevenire a traficului de persoane. Cel mai cunoscut proiect dezvoltat la Centrul Raţiu pentru Democraţie este însă Transilvania Fest, eveniment prin care sunt promovate tradiţiile culinare şi culturale ale zonei.

"Am adus jurnalişti din străinătate, astfel că s-a scris despre noi până în Argentina. Se scrie intens despre noi. De exemplu, am apărut pe pagini întregi ale publicaţiilor BBC. În fiecare an, aducem jurnalişti din Anglia în România şi le arătăm împrejurimile, mâncarea şi cultura de aici", mai spune directorul executiv al Centrului Ratiu pentru Democraţie.

Transilvania Fest este un proiect cu atât mai drag americancei stabilite la Cluj, cu cât aceasta s-a îndrăgostit de bucătăria tradiţională românească.

"Îmi place foarte mult slănina cu puţină paprika presărată pe ea. Însă încerc să nu cumpăr foarte des, pentru că o mănânc pe toată. Oricine stă la masă cu mine vă va spune că obişnuiesc să mănânc toată slănina. Sunt şi câteva vinuri româneşti foarte bune. Îmi plac în mod special patru sortimente de aici. Sunt foarte pretenţioasă cu vinul meu", explică Pamela Rațiu.

Pentru că atragerea de fonduri pentru proiecte sociale este tot mai dificilă, Pamela Raţiu încearcă de ceva vreme sa introducă un nou concept pentru ţara noastră: antreprenoriatul social. Practic, această nouă viziune aduce laolaltă afacerile și ONG-urile, astfel încât aceste organizații să se poată susține singure din punct de vedere financiar.

"Cafeneaua a fost cea mai la îndemână investiţie pe care o puteam realiza pentru a ne susţine financiar. E deschisă din iulie şi se numşte „Le Papion", după faimosul papion pe care îl purta Ion Raţiu", precizează Pamela Rațiu.

Recunoaşte că problema cea mai mare de care s-a lovit de când se află în Cluj a fost să îi convingă pe străini că România nu este aşa cum pare de dinafară. Potrivit acesteia, percepţia negativă a României în Occident reprezintă un eşec al autorităţilor, care nu reuşesc să promoveze ţara la adevărata ei valoare.

"Nu poţi găsi frumuseţi naturale ca aici nicăieri în lume. Nu poţi să mergi înapoi în timp şi să regăseşti peisaje pitoreşti cu căpiţe de fân şi căruţe cu cai. Avem voluntari care vin aici şi întreabă: „Putem găsi un telefon în cel mai apropiat oraş?" sau „Ştii, la noi există reţele WiFi. Este ceva asemănător în România?" Iar eu mă gândesc: „Cred că glumiţi!". În Cluj avem 10.000 de specialişti în IT! Astfel de întrebări îmi sunt puse în mod constant! Îmi vine să urlu, dar nu o fac...", spune Pamela Rațiu.

Pamela Raţiu este convinsă că lucrurile se pot schimba în bine în România, doar printr-o reformă serioasă a clasei politice, care eşuează în a rezolva cele mai multe dintre problemele cu care se confruntă ţara noastră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri