Îngrijirile paliative, aproape inexistente. În Cluj există un singur centru care oferă astfel de servicii

Data publicării:
CENTRU NECTARIE

Iosif Cristea este internat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj de 10 zile, dar medicii spun că îngrijirile de care pacientul are acum nevoie trebuie asigurate într-un centru specializat. Dacă nu se va găsi un loc într-un centru de îngiijiri paliative, bolnavul va ajunge acasă, unde nu va putea beneficia de îngrijiri adecvate.

"Mă duc acasă, ce fac? Nici să am oxigen, nici să am nimic, mă ajută şi soţia, cu ce mă ajută?", s-a întrebat pacientul.

"La orice oră, dacă nu poate respira, ce mă fac cu el acasă, nu ştiu. Ar fi bine să fie supravegheat tot timpul", a spus soţia acestuia.

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, din totalul celor 5.000 de bolnavi externaţi într-un an, 1.000 reprezintă pacienţi cu cancer pulmonar în faze avansate, care ar avea nevoie de îngrijiri paliative.

"Avem un aflux foarte mare de pacienţi în faze terminale, pentru care ar trebui să fie centre de îngrijiri paliative, care din păcate... în Cluj există un singur centru, centrul Sfântul Nectarie", a afirmat Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj.

Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfântul Nectarie" dispune de doar 20 de paturi, total insuficiente faţă de numărul de cereri venite din partea pacienţilor sau aparţinătorilor. Listele de aşteptare există aici de când s-a deschis centrul, respectiv de 2 ani.

"Cererea la nivelul judeţului este foarte mare, ca să nu mai vorbesc că am avut pacienţi din alte judeţe: din Dolj, din Craiova, pacienţi din Baia Mare, noi aici cu 20 de paturi nu acoperim nici măcar nevoile municipiului Cluj-Napoca", a declarat Bogdan Chiorean, directorul centrului.

Cel mai apropiat centru de acest fel este la Braşov.

"Vorbim aici de îngrijire paliativă oferită la domiciliul bolnavului, de internare în unitatea HOSPICE, de activităţi recreative care se întâmplă în centrele de zi ale fundaţiei, de consultanţă în spitalele de stat, de consultanţă când vine vorba de partea psiho emoţională sau spirituală, consiliere psihologică şi aşa mai departe", a spus Cristina Nica, PR la HOSPICE Casa Speranţei.

Potrivit unui raport al Asociatiei Naţionale de Îngrijiri Paliative, 60% dintre persoanele care mor anual în România au nevoie de astfel de servicii. Din cauza numărului mic de astfel de centre, puţini dintre pacienţii aflaţi în fazele terminale ale unor boli beneficiază de îngrijiri speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...