Investitorii străini, salvatorii terenurilor din Cluj

Data publicării:
1

 

Oamenii din comuna Baciu speră să îşi vândă pământul la un preţ cât mai ridicat, acum, că interdicţiile impuse cetăţenilor din alte ţări au fost eliminate. 

Vasile Vişan aşteaptă de 4 ani să vândă un teren agricol aflat în comuna clujeană Baciu. Dacă în anul 2008 ar fi primit 82 de euro/metru pătrat, acum preţul este de patru ori mai mic. Bărbatul mărturisește deschis că nu a primit nicio ofertă concretă de câţiva ani.

"Dacă o să vină străinii, o să vină şi cu nişte investiţii. Aici se poate construi orice, nu nepărat locuinţe. Un parc de agrement. Am avut o ofertă de la un austriac, dar nu a mai dat niciun răspuns de vreo şase luni", spune Vasile Vișan.

În comuna Baciu, există peste 70 de hectare de terenuri agricole. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt însă scoase la vânzare de mai bine de patru ani.

"De vândut, nu cred că se vând, pentru că foarte puţine înregistrări am avut la Primăriei în funcţie de cumpărarea şi vânzarea terenurilor. În general, s-au făcut cartiere de blocuri pe aceste terenuri agricole", precizează Florin Mureşan, primarul comunei Baciu.

Sunt însă şi ţărani care refuză să îşi vândă terenurile străinilor şi consideră eliminarea interdicţiilor ca o poartă deschisă... spre vânzarea ţării.

Conform datelor reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, străinii dețin în România aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri