Sari la conținut

Primăria Cluj îşi face lanţ de restaurante

Autoritățile locale din Cluj-Napoca au găsit o metodă inedită de a spori încasările la bugetul local. Au deschis în ultimii trei ani o adevărată rețea de restaurante, cantine, o cafenea, iar în curând și o grădină de vară. 1.300 de porții de mâncare sunt servite aici zilnic, iar numărul lor va crește odată cu deschiderea Hoia, cel mai nou local al Primăriei Cluj-Napoca.

"Lucrările totale au fost în jur de 600.000 de lei, din care 250.000 de lei au costat lucrările de modernizare și 350.000 de lei au fost lucrările de dotare. Sala are o capacitate de aproximativ 50 de locuri și ne așteptăm ca 300 de persoane să servească zilnic masa aici", a declarat primarul Emil Boc.

Gulaș, salată de vinete sau mămăliguță cu brânză. Sunt doar câteva dintre preparatele cu prețuri cuprinse între 3 și 5 lei din care pot alege clienții. Cu toate că mâncarea are un preţ mai mic cu 30% faţă de alte restaurante din Cluj-Napoca, în 2013, Memo 10 a avut un profit de 5%.

"Reuşim să menţinem preţurile de anul trecut, deşi la produsele din carne de porc au crescut preţurile de două ori în două luni. Meniul zilei complet: 12,90 de lei, felul doi principal plus salată şi pâine: 9,90 de lei şi la abonament, preţul de 8 lei pe zi", a precizat Gheorghe Vișan, directorul restaurantului.

Autorităţile locale din Cluj-Napoca reinvestesc banii câştigaţi, în fondul destinat hrănirii persoanelor fără adăpost.

 "Din activitatea pe care serviciul public al Primăriei o realizează prin aceste spaţii publice, în concurenţă directă cu restaurantele private, încercăm să susţinem financiar obligaţiile pe care autorităţile le au, de a oferi o masă caldă persoanelor cu nevoi sociale", a afirmat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Planurile de viitor ale primăriei includ deschiderea unei grădini de vară, dar şi a unui nou restaurant în zona centrală a oraşului, care va fi destinat în special elevilor.