Sari la conținut

A intrat în insolvenţă. Comuna Nalbant, din Tulcea, are datorii de 9 milioane de euro

Totul a început în anul 2004, când o firmă din Galaţi a câştigat o licitaţie pentru exploatarea unor terenuri cu calcar din Nalbant. Au cumpărat dealurile unde aveau de gând să facă exploatările, însă din cauza birocraţiei nu au putut prelua proprietatea.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Acesta este locul din care au pornit toate necazurile. Acolo, undeva, pe deal, ar fi trebuit să existe o carieră de calcar însă, după cum se vede, terenul este neatins. Şi asta pentru că firma care a câştigat licitaţia a fost blocată timp de cinci ani".

Primarul de atunci ar fi trebuit să ceară Prefecturii eliberarea a două ordine prin care se recunoştea dreptul de proprietate asupra terenului. Dar n-a făcut-o.

Abia următorul primar a făcut demersurile legale, în 2009. Reprezentanţii firmei gălăţene au făcut câteva explorări în zonă şi au ajuns la concluzia că, în cei cinci ani în care NU au putut scoate calcar, au pierdut 9 milioane de euro. Firma a dat Primăria Nalbant în judecată şi a câştigat procesul.

Marian Chiscop, fost primar Nalbant: "Putea fi evitată dacă avocaţii îşi făceau meseria, dar, au tratat totul cu indiferenţă şi s-a ajuns aici Din cauza insolvenţei, în comună nu se poate construi nimic. Nici măcar un drum nu poate fi pietruit".

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Deşi pare greu de crezut, aceasta este una din străzile din Nalbant. Arată ca după rozboi, ca şi cum ar fi fost bombardată. Totul este plin de cratere. Cam aşa arată, dealtfel, toate uliţele din sat, iar Primăria nu poate mişca nici măcar un deget".

Locuitorii ridică din umeri neputincioşi. Tot ei au de suferit din cauza situaţiei iscate, însă nu au ce să facă.

Dacă în cei trei ani de insolvenţă, primăria nu-şi achită datoriile, comuna va intra în faliment. Cu alte cuvinte, se va desfiinţa!

Ion Nicolae, primar Nalbant: "Din nişte calcule aşa, estimative, am ieşi din insolvenţă, cu banii proprii, după 53 de ani!".

Singura şansă de scăpare ar fi ca bugetul Ministerului de Finanţare să fie suplimentat cu suma de 9 milioane de euro pentru ca datoria comunei Nalbant să fie achitată de Guvern.

O decizie finală este aşteptată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se va pronunţa la sfârşitul lunii aprilie

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea