Sari la conținut

Adrenalină pe valuri

Kiteboarding este un sport apărut la începutul anilor 90, ca o combinaţie între surf şi zborul cu parapanta, ce permite şi săriturila înălţimi de până la zece metri. Unul dintre adepţii acestui sport este Alex Gherghina, care îşi dedică Tot timpul liber noului său hobby.

Alex Gherghina: "După ce înveţi, este un sport frumos, sport lejer, fiindcă te laşi tras, nu trebuie să te ţii de nimic, te trâge vântul, e o senzaţie de libertate aparte. Primele lecţii, destul de descurajatoare, dar s-a prins până la urmă. Este un sport destul de greu, de periculos, trebuie să îl înveţi cu un instructor, nu poţi să te apuci singur şi să vezi ce-o ieşi, fiindcă e destul de dur dacă se întâmplă ceva, dacă greşeşti."

Pe cât de mare poate fi pasiunea, pe atât de mari sunt şi costurile. Un echipament complet costă până la 10.000 de euro.

În Mamaia sunt în fiecare vară cursuri de iniţiere, cu instructori atestaţi internaţional. Ora de curs, care include echipamentul şcolii, costă 50 de euro.

Călin Şerban, instructor: "Ai nevoie de vreo 6-8 ore în care primeşti toate noţiunile despre sportul acesta, după care fiecare în funcţie de venituri şi de posibilităţi îşi cumpără un neopren, un harness, o placă şi un zmeu."

Există însă şi alternative precum caiacul, pentru care plăteşti 20 de lei ora, sau 30 pentru cel dublu. Sau puteţi alege windsurf, wakeboard, kite, surf sau ski nautic. Poate chiar cu animalul preferat.

Preţurile pentru curse scurte de 10 minute sunt de 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. La cursele care depăşesc o oră şi jumătate, preţul se negociază în funcţie de mărimea grupului şi de traseul ales.

reporter: Alexandru Baran