Sari la conținut

Exmatriculări în masă. Peste 300 de studenţi de la UMC nu şi-au plătit taxele restante

Măsura a fost amânată de mai multe ori. Studenţii au primit un ultimatum: până pe 31 martie ar fi trebuit să fie la zi cu datoriile către universitate.

Cornel Panait, prorectorul UMC: "Ei sunt oameni care au plătit taxa 1, care au ştiut că trebuie să plătească taxa a 2 a, noi am prelungit termenul de plată al celei de a 2 a tranşe, încă cu aproximativ 30 de zile."

Răuplatinicii sunt exclusiv studenţi români, care au motivat că nu şi-au achitat restanţele din cauza programului încărcat sau a problemelor de ordin social. Fiecare dintre ei ar avea de plătit, în medie, 1500 de lei. Un calcul simplu arată că deficitul financiar ajunge la peste 500.000 de lei.

Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă respectă decizia conducerii de a tăia în carne vie şi spune că taxa trebuia plătită până în luna ianuarie.

George Radu, vicepreşedintele Ligii Studenţilor: "Universitatea a înţeles anumite motive de ordin social şi a mai amânat până în luna martie însă dacă nici aşa nu s-a găsit înţelegere singura posibilitate, singura soluţie a fost exmatricularea."

UMC are aproximativ 4500 de studenţi. 10 la sută dintre ei nu plătesc taxe de şcolarizare. Conducerea universităţii spune că în cei 25 de ani de activitate este pentru prima dată când vor fi exmatriculaţi, în bloc, sute de studenţi.

reporter: Paul Greavu, Luiza Nicolae
operator: C.Vârban, C.Caciauna, A. Brînzaru