Sari la conținut

Pomană pentru bătrâni. Pensionarii au stat la cozi de 100 de persoane pentru a-şi primi pachetele

100 de bătrâni, mulţi dintre ei bolnavi, au stat la o coadă interminabilă, în frig, pentru o pungă cu alimente. Ca să reziste, s-au îmbrăcat gros, exact ca în plină iarnă: s-au ferit de frigul dimineţii cu paltoane şi căciuli îmblănite. Şi mai greu le-a fost să stea în picioare, unii mai mult de o oră, până au primit pachetul cu mâncare.

"Am stat o oră. Am stat mai mult, mai mult. V-aţi îmbrăcat bine să nu vă fie frig de dimineaţă? Da, suntem îmbrăcate, ce să fac", a spus o bătrână.

Cu pensii mici, cei mai mulţi îşi fac socotelile din clipa în care postaşul le vine la uşă. Banii se duc repede. Medicamentele costă cel mai mult, apoi întreţinerea şi lumina, iar din ce le mai rămâne îşi cumpără de mâncare. De aceea, alimentele gratuite îi salvează de la foame şi ar face orice efort ca să le aibă în cămară.

"Fiecare face ce vrea. O fripturică, o ciorbiţă, un pilaf. Ce nu e necesar acuma? Orice e necesar. Mă înţelegeţi? Orice e necesar", a spus un alt pensionar.

Vali Dascălu are 35 de ani şi la vârsta aceasta are gradul 2 de handicap. Împreună cu pensia mamei sale, venitul familiei este de 500 de lei pe lună. Toţi banii îi împart între cheltuielile casei şi mâncare.

Vali Dascălu: "Din 2008, gradul II cu 235 de lei şi de anul acesta din luna mai, mi-a scăzut la eu îi zic 35 de euro la suma aceasta enormă".

Peste 50.000 de oameni cu pensii până în 1000 de lei primesc în această săptămână pachetele cu alimente.

reporter: Annabelle Borş
operator: Florin Boboc