Sari la conținut

Spiritul Vămii, nălucă pe şantier. Profilul staţiunii se schimbă încet-încet şi, odată cu el, şi construcţiile

De cum răsare soarele în Vamă, petrecăreţii fie se retrag în corturi, fie cad laţi pe nisip, să doarmă până i-o trezi dogoarea. Spiritul petrecerii se împăştie. Încep să latre cîinii şi începă să "cânte" betonierele şi picamerele.

În Vamă, chiar pe malul mării, se construieşte zi-lumină. Muncitorii fac trepte şi grinzi, montează prelate şi construiesc beach-baruri.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Vama Veche s-a transformat dintr-un sat pescăresc în care studenţii veneau cu corturile să-şi găsească liniştea, într-o staţiune în care la tot pasul găsim construcţii începute şi neterminate, cum sunt cele două din spatele meu."

Claudiu Braşoveanu, turist: "Planuri de urbanism, aiurea, adică nu mi se pare ok. E jenant."

100 de metri mai încolo, un DJ şi-a improvizat cabina într-o jumătate de maşină. 5 prieteni îl ajută s-o mute de colo, colo.

Acum câteva decenii, în vamă erau câteva colibe pescăreşti. Acum staţiunea este plină de vile, viluţe, pensiuni şi chiar hoteluri. "Vama nu mai e ce a fost", spun cu năduf "vamaioţii adevăraţi" şi mai bătrâni.

Mihaela Gheorghiescu, hotelier: "Sunt locaţii de 3, de 4, de 5 stele chiar. Păstrează ele spiritul Vămii? O parte da, o parte nu. Şi cele care nu? Au clienţi. Fiecare locaţie cu clienţii ei."

Rodica Popescu, hotelier: "Au apărut într-adevăr unităţi moderne pentru că şi oamenii se modernizează cu fiecare an."

Autorităţile locale cred că dezvoltarea satului Vama Veche este foarte bună pentru turism.

Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu: "E nomal să existe trendul acesta de creştere a serviciilor în turism, că nu putem şi nu se putea rămâne la o Vamă Veche doar cu ciulini."

Vama era un templu al folk-ului, muzicii reggae şi al rock-ului. Amatorii de alte genuri nici nu cutezau să pună piciorul în staţiunea aflată la o aruncătură de băţ la graniţă. Acum, grănicerii muzicii au dispărut.

Pe plajă, focurile de tabără au lăsat în urmă tăciuni, iar în jurul lor stau îngropate pe jumătate în nisip sticle şi cutii de băutură. Nici de mizeria din jurul construcţiilor nou apărute nu îi pasă nimănui.

Dar chiar şi aşa, Vama Veche rămâne a doua destinaţie din preferinţele turiştilor, pentru perioada de 1 mai. De mâine, aici sunt aşteptaţi cam 10.000 de oameni din ţară. Dar şi străini care vin cu drag ân Vamă.

reporter: Paul Greavu 

operator: Cătălin Vârban