Sari la conținut

Vor să blocheze strada. Mai mulţi constănţeni sunt deranjaţi de traficul intens 

Zi de zi, mii de maşini traversează o stradă obscură, pe care nu foarte mulţi o cunosc, dar care în ultima lună este ciruculată intens şi face legătura între zona istorică a Constanţei şi centrul oraşului.

Zgomotul, praful şi nu în ultimul rând pericolul la care sunt supuşi cei care locuiesc în zonă îi determină pe aceştia să ia atitudine. Gabriel Filimon s-a născut, a crescut şi trăieşte în continuare pe strada Marcus Aurelius, iar până nu demult era fericit că stă într-o zonă liniştită a oraşului.

Gabriel Filimon: "Trebuie să ocolim tot cartierul ca să ajungem înapoi. Traficul acesta, uitaţi-vă şi dumneavoastră, fiind pe sens unic, oamenii bagă şi viteză. Sunt copii, sunt mici, nici nu putem să ne mişcăm pe strada aceasta. Pe strada Mircea nu mai circulă absolut nimeni."

Totul este cauzat de devierea de trafic de pe strada Mircea, pe Marcus Aurelius. Practic, maşinile care vor să ajungă din partea istorică a Constanţei în centrul oraşului au de traversat o stradă pe care cu greu se pot strecura.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Maşinile care ajung în Portul Tomis şi în Piaţa Ovidiu au o singură cale de întoarcere, reprezentată de această stradă îngustă şi cu sens unic."

Multe din clădirile din zonă sunt foarte vechi şi sensibile odată cu trecerea anilor. Unele au deja crăpături, iar cei care stau în preajmă sunt alertaţi. Oamenii locului spun că dacă situaţia nu se va remedia în favoarea lor, lucrurile pot degenera.

"Trepidează, se zguduie, avem impresia că e cutremur. Noi suntem hotărâţi să blocăm strada", a spus o locatară din zonă.

"Uitaţi-vă şi dumneavoastră, flux continuu. Deci de 50 de ani pe strada Mircea se circulă din port, în sens unic. De ce au vrut ei să treacă maşinile pe aici şi să deranjeze atâta populaţie. Zdrăngăne capacele acestea, noapte-zi, nu ne odihnim", mai spun oamenii. 

Practic, devierea nu este mare, aproximativ 300 de metri, dar probleme mari apar şi la finalul drumului, pe strada unde se află teatrul de păpuşi. Acolo, copiii ies de pe uşa teatrului direct în stradă, pentru că nu există trotuar, iar autocarele care vin să-i ia pe cei mici de la specatacole crează ambuteiaje.

Lică Gherghilescu, directorul Teatrulului pentru Copii şi Tineret Constanţa: "Nemaiexistând trotuar, copiii trebuie să iasă în cârd, până la autobuz, pe mijlocul străzii. Oprim circulaţia şi nu aş vrea să auziţi ce se întâmplă când ies copiii de la spectacol, când blocăm circulaţia."

Oamenii de pe strada Marcus Aurelius au strâns deja 50 de semnături pe care le vor ataşa unei petiţii, care apoi va fi predată autorităţiilor locale. Reprezentanţii Primăriei Constanţa nu au putut fi contactaţi pentru a comenta pe marginea subiectului.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc