Despăgubiri pentru boala limbii albastre. Fermierii vor primi între 1.000 şi 3.500 de lei

Data publicării:
271114 LIMBA ALBASTRA

Fermierii ale căror animale au decedat, afectate de boala limbii albastre, vor fi despăgubiţi. În judeţul Gorj au ajuns deja banii pentru proprietarii a opt bovine. Ei vor primi între 1.000 şi 3.500 de lei. Sute de animale au pierit în această vară din cauza acestei maladii, care se răspândeşte prin înţepătura unor ţânţari.  

Mihai Sărăcin este unul dintre proprietarii de animale care va fi despăgubit. Avea patru vaci, dar una i-a murit de boala limbii albastre. Va primi despăgubire 2.000 de lei. Familia lui trăieşte din creşterea animalelor şi spune că banii sunt insuficienţi, având în vedere că 1.000 de lei a cheltuit doar pentru tratament.

Boala limbii albastre s-a extins pe timpul verii, prin intermediul ţânţarilor. Şi acum mai sunt animale bolnave, însă medicii veterinari spun că nu mai există riscul să ia amploare.

„Nu mai este pericolul să apară noi cazuri de boală, deoarece este frig, ţânţarii nu mai circulă. Până la vară ne aşteptăm să nu mai fie probleme din punctul ăsta de vedere”, a spus Petrică Şuţu, medic veterinar.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare, cea mai mică sumă dată ca despăgubire este de 1.200 de lei, iar cea mai mare de 3.500 de lei pentru bovine, iar pentru ovine, proprietarii vor primi între 100 şi 350 de lei.

„Banii sunt în buget, urmează să definitivăm săptămâna viitoare dosarele şi probabil undeva la sfârşitul săptămânii viitoare, proprietarii să primească sumele în conturi”, a precizat Mircea Moldovan, purtător de cuvânt DSV Gorj.

În Gorj, urmează să mai primească despăgubiri proprietarii a 35 de bovine şi 100 de ovine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri