Oltenii au păzit fântânile în noaptea dintre Bobotează şi Sfântul Ion

Data publicării:
070114 PAZIT FANTANI

În localitățile din sudul Olteniei, noaptea trecută s-au păzit fântânile. Tradiția spune că în noaptea dintre Bobotează și Sfântul Ion, duhurile rele vin să spurce apa. Bărbații fac de pază lângă fântâni, în barăci improvizate, cu un pahar de vin și carne la grătar. Tradiția veche de sute de ani se păstrează în toate localitățile din sudul județului Olt.

Nea Mărin Zarcu păzește fântânile din comuna Izbiceni de când se știe. Și anul acesta a stat de veghe cu vecinii lângă fântâna de lângă casa sa. Și-au improvizat o covercă, unde au făcut focul și s-au cinstit cu un pahar de vin și cu pește proaspăt din Dunăre. Totodată, și-au amintit de anii trecuți, când apa din fântâna lor a fost spurcată de consăteni rău-voitori. În mod simbolic, evident.

„Acum 10 ani, într-o clipă de neatenţie, când băieţii petreceau înăuntru, au venit tot din cartierul apropiat şi au aruncat un balot de baie”, a spus Marin Zarcu.

Tradiția veche de sute de ani spune că în noaptea dintre Boboteaza și Sfântul Ion, bărbații trebuie să stea de pază.

„Păzim fântânile ca cei care vin să nu arunce gunoaie, să spurce fântânile. Şi totodată, la un şpriţ, la o friptură, aşa e datina, aşa am pomenit, aşa o facem în continuare, până la adânci bătrâneţi”, spune un bărbat.

Cu muzica la maxim și grătarele pregătite, oamenii din comuna Izbiceni au făcut noapte albă.

La alte fântâni din sat, tinerii și-au improvizat instrumente muzicale, pentru a-i ține departe pe rău-voitori. Nici măcar frigul din timpul nopții nu i-a făcut să renunțe la tradiție.

Tradiția spune că în ziua de Sfântul Ion, apa din fântână este sfintită cu aghiasmă, iar feciorii se spălau pe faţă pentru alungarea spiritelor malefice şi pentru purificare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri